Читај ми!

Šok u Sidneju

Libija najavila vojni udar na radikalne islamiste, oko čijih baza već danima vlada eksplozivna atmosfera. Ozbiljni sukobi demonstranata i policije u Karačiju, pet mrtvih i na desetine ranjenih. Nagrada za "glavu" Salmana Ruždija porasla na 3,3 miliona dolara.

01.42  - Ozbiljan skandal izbio u Sidneju, kada se pojavila fotografija dečaka koji nosi transparent na kojem piše: "Odrubite glavu onima koji vređaju Proroka". Australijanci besni, majka se predala policiji.  

00.03 - Islamisti iz brigade Ansar al Šarija odbacili optužbe da su organizovali napad na američku ambasadu u Bengaziju i ubili ambasadora Krisa Stjuarta. "Znali su koliko je situacija bila osetljiva, trebali su da evakuišu ambasadu. Mi tamo nismo bili", rekao je portparol Ansar al Šarije. 

18.22 - Pakistanski premijer naredio da se u toj zemlji zabrani pristup Jutjubu zbog filma "Nevinost muslimana". 

18.02 - Salafistički vođa uspeo da pobegne iz džamije koju su opkolile tunišanske snage bezbednosti. 

17.45 - "Ovo je početak ozbiljnog pokreta koji mora da se nastavi širom muslimanskog sveta u odbranu Božjeg proroka", rekao šeik Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, i pozvao na stalne demonstracije. 

16.12 - Počeo miting Hezbolaha u Dahiji, delu Bejruta. Desetine hiljada pristalica tog pokreta protestuje zbog antiislamskog filma. Oko američke ambasade mirno.

15.55 - Oko 100 američkih državljana evakuisano iz Tunisa. Snage bezbednosti Tunisa opkolile džamiju u kojoj se nalazi salafistički vođa Seif Alah Benahsin, koji je tražen zbog napada na američku ambasadu u toj zemlji. 

15.19 - Libansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je američka ambasada "zaštićena" pred početak velikog protesta Hezbolaha. 

13.48 - Deo istočne Libije, nedaleko od Bengazija, već dve decenije predstavlja "inkubator" za radikalne islamiste koji su se borili na ratištima u Avganistanu, Čečeniji, Bosni i Siriji, tvrde američki stručnjaci za radikalni islam.

11.48 - Demonstranti napali američku ambasadu u Džakarti. Povređen najmanje jedan policajac. Zapaljene američke zastave, jedan molotovljev koktel bačen na ogradu. 

11.36 - Nasilje u Kabulu. Stotine demonstranata kamenovalo američku ambasadu. Zapaljen jedan automobil, po gradu gore gume.  

10.30 - Jemen dozvolio Amerikancima da u ambasadu dovedu 50 specijalaca. Iznad grada lete bespilotne letelice.

02.24 - Libijci upozorili Amerikance na sve lošiju bezbednosnu situaciju tri dana pred napad na ambasadu u Bengaziju, tvrde lideri lokalne brigade.

Libijska vlada se, kako se čini, sprema za odlučni obračun sa radikalnim islamistima iz brigade Ansar el Šarija, koja je, više gotovo da nema nikakve dileme, odgovorna za napad na američku ambasadu u Bengaziju i smrt ambasador Krisa Stivensa.

Predsednik libijskog parlamenta Muhamed el Magariaf potvrdio je da su Amerikanci "presreli komunikaciju" između islamista iz Bengazija i lidera Al Kaide Magreba iz koje se jasno vidi da je Ansar el Šarija pripremala napad na Amerikance, ali i da je, tokom priprema, bilo podela unutar te grupe.

"Ovo je odlučujući trenutak za Libiju. Konfrontacija je neminovna", rekao je Magariaf.

Tripoli je, istovremeno, zatražio od Amerikanaca da se ne upuštaju u osvetničke akcije, upozoravajući da bi takav napad imao katastrofalan uticaj na javno mnenje, što, suštinski, predstavlja objašnjenje zbog čega još nisu upotrebljene američke bespilotne letelice upućene u Libiju samo zarad lova na islamiste.

Ipak, u prethodnih 48 časova, bespilotne letelice su u nekoliko navrata proletale iznad Bengazija.

Libijska policija uhapsila je do sada pedesetak osoba koji se dovode u vezu sa napadom na američku ambasadu, ali će vlasti teško uspeti da prikupe dokaze za kakav valjani postupak, jer je istraga sprovedena traljavo i tek pošto su bezbrojne medijske ekipe praktično uništile mesto zločina.

Oko baze Ansar el Šarije je napeto već nekoliko dana, jer u gradu vlada mišljenje da je sukob snaga bezbednosti i islamista neizbežan. Za svaki slučaj, nedaleko od obale usidrena su dva američka ratna broda spremna da na bazu radikalnih islamista ispale krstareće rakete "tomahavk".

Osim baze, borci Ansar el Šarije drže i lokalnu bolnicu gde se nalaze dvojica islamista ranjenih u sukobima oko ambasade.

Haos u Karačiju, javio se i Hezbolah

Nekoliko stotina demonstranata probilo se kroz policijske barikade u Karačiju i krenulo ka američkom konzulatu pre nego što je policija počela da puca. Prvo su pucali u vazduh, a kasnije, kako se čini, i u demonstrante, jer je tokom protesta pet osoba poginulo, a na desetine povređeno.

Policija je, takođe, koristila suzavac i vodene topove, dok su demonstranti snage reda zasipali kamenicama i ciglama. Demonstracije su održane u još nekoliko pakistanskih gradova, ali nije bilo nereda.

Zapad, ipak, najviše brine činjenica da se, posle nekoliko dana oklevanja, u pozive na nasilje odlučio i libanski Hezbolah, koji se mudro držao po strani tokom dosadašnjih sukoba ustanika i njihovog saveznika Bašara el Asada u Siriji. Lider Hezbolaha, koji gro novca dobija od Irana, šeik Hasan Nasralah pozvao je pristalice na demonstracije.

I na kraju, iranska fondacija koja već godinama "mami" potencijalne ubice nagradom za glavu autora Satanskih stihova, Salmana Ruždija, podigla je ulog, pa će čovek koji ubije jednog od najvećih pisaca današnjice, namesto dosadašnjih 2,8 miliona, dobiti čitava 3,3 miliona dolara.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво