Tenzije oko Gruzije se nastavljaju

Sa terena i dalje stižu protivrečne informacije o povlačenju ruskih trupa s gruzijske teritorije. Mediji su preneli reči ruskog komandanta na liniji fronta Vjačeslava Borisova da su regularne ruske snage počele da se povlače iz Gruzije, a da na njihovo mesto dolaze mirovnjaci. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da povlačenje iz Južne Osetije još nije počelo.

Uprkos tome što su gruzijska i ruska strana potpisale dokument o prekidu vatre, stanje na terenu je zbunjujuće.

Agencije prenose da je na glavnom kontrolnom punktu kod grada Gorija, manje ruskih vojnika i citiraju reči ruskog komandanta, generala - majora, Vjačeslava Borisova, da se kolone ruske vojske kreću iz južnoosetijske prestonice Ćinvalija prema Rusiji.

Borisov je rekao da je ruski predsednik, Dmitrij Medvedev, naredio povlačenje, ali da treba imati u vidu da je u Gruziji raspoređen veliki broj ruskih vojnika i da će im zato trebati vremena da se povuku.

"Ruski mirovnjaci dolaze ovde da nas zamene. Oni su bili ovde u proteklih 12 godina i sada će postepeno zamenjivati ruske vojnike",  general major ruske vojske Vjačeslav Borisov.

Međutim, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da povlačenje ruskih trupa iz Južne Osetije još nije počelo. 

Odluka će biti doneta kada se situacija u regionu stabilizuje.
 
Gruzijski zvaničnici kažu da se ruska vojska ne povlači, već da samo pregrupiše svoje snage.

Gruzija optužuje Rusiju da stoji iza jučerašnje eksplozije glavnog železničkog mosta u Tbilisiju, ključne saobraćajnice koja povezuje istok i zapad zemlje.

Zbog toga je Azerbejdžan obustavio isporuku nafte kroz luke u zapadnoj Gruziji.

"Rusi preduzimaju takve korake jer žele da ovu zemlju ekonomski unište i da ceo region bude preplašen od Rusije" kaže zamenik premijera Gruzije Georgije Baramidze.

Zvanična Moskva negira bilo kakvu umešanost u taj incident. šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov kaže da će ruski vojnici ostati u Gruziji dok god to bude potrebno.

Povlačenje ruskih trupa iz Gruzije odvijaće se se paralelno s sprovođenjem dodatnih mera bezbednosti koje predviđa plan o prekidu vatre, rekao je Lavrov i dodao su takve mere neophodne zbog stalnih provokacija gruzijske strane.

"Predsednik Medvedev izdao je naređenje da se počne sa primenom posebnih bezbednosnih mera koje su predviđene planom u šest tačaka" izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Mirovni sporazum dozvoljava ruskoj vojsci da preduzme posebne privremene bezbednosne mere, sve do dolaska međunarodnih mirovnih snaga.

Lavrov je najavio da će ruski zvaničnici početi pregovore o rasporećivanju mećunarodnih posmatrača u Gruziji i da će predlozi o povećanju broja posmatrača biti ispitani u okviru OEBS-a.

U pismu francuskog predsednika Nikole Sarkozija, gruzijskom kolegi Mihailu Sakašviliju, navodi se da Rusija mora da se povuče iz svih većih gradova u Gruziji, u skladu sa mirovnim sporazumom koji je potpisala.

Dodatne bezbednosne mere mogu da budu sprovedene samo u zoni od nekoliko kilometara od administrativnih granica između Južne Osetije i Gruzije, tako da u nju ne bude uključen ni jedan veći urbani centar - kaže u pismu Sarkozi.

Povezane vesti:

Potpisan mirovni sporazum, i dalje pljušte optužbe

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи