Читај ми!

Kina nastavlja ulaganja u Evropsku uniju

Uprkos zabrinutosti zbog jake krize u evrozoni, Kina će nastaviti da investira u EU, rekao premijer Kine Ven Điabao nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Premijeri dveju zemalja prisustvovali potpisivanju poslovnih sporazuma vrednih više milijardi dolara.

Kina je zabrinuta zbog zaoštravanja krize u evrozoni, ali će "nastaviti da investira u Evropsku uniju", rekao je kineski premijer Ven Điabao posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pekingu.

"Kriza evropskog duga je nedavno počela da se pogoršava, što izaziva veliku zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Iskreno, i ja sam zabrinut", rekao je Ven.

Merkelova je doputovala u Kinu gde sa kineskim zvaničnicima razgovara o širenju privredne saradnje kao i o krizi evropskog duga.

Kina je spremna da nastavi da ulaže u državne obveznice Evropske unije pod uslovom da u potpunosti proceni rizik, precizirao je kineski premijer, prenosi kineska agencija Sinhua.

Kina će pojačati komunikacije i konsultacije sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom, relevantnim monetarnim fondovima i glavnim zemljama da podrže zemlje EU koje imaju velike dugove da prevaziđu teškoće, rekao je Ven novinarima posle sastanka sa nemačkom kancelarkom.

Ven se nada da će EU uspeti da nađe balans između oštrih mera štednje i ekonomskih podsticaja, što je osnovni način da se izađe iz krize.

Kineska saradnja sa Nemačkom i EU treba da se fokusira na jačanje poverenja, podvukao je Ven.

Ven je rekao da "dva glavna razloga za brigu", prvo to da li će Grčka napustiti evrozonu i drugo da li će Italija i Španija sprovesti potpune mere oporavka.

Ven je rekao da ima veće poverenje u evrozonu posle razgovora sa Angelom Merkel ali je zabrinut zbog evropskog duga i rekao da Italija, Grčka i Španija moraju da pojačaju reforme.

"Uticaj globalne finansijske krize i evropske krize duga na ceo svet stalno raste", rekao je Ven.

Merkelova je upoznala svog kineskog kolegu o merama koje Evropa namerava da preduzme za prevazilaženje krize i ponovila da postoji "apsolutna politička volja" da se osnaži evro.

Ven i Merkel prisustvovali su ceremoniji potpisivanja poslovnih sporazuma vrednih više milijardi dolara.

Kineska državna banka Aj-Si-Bi-Si potpisala je ugovor o nabavci 50 "Erbasovih" aviona vredan 3,5 milijardi dolara.

"Erbas" se obavezao da će investirati 1,6 milijardi dolara u drugu fazu izgradnje fabrike za sklapanje aviona otvorene 2008. u Tianđinu, rodnom gradu kineskog premijera.

Folksvagen je potpisao sporazum o investiranju 219 miliona dolara u ekološki prilagođen pogon, takođe u Tianđinu.

Zvaničnici dve vlade potpisali su i sporazume o saradnji u oblasti biotehnologije, proizvodnje električnih vozila, poljoprivrede, obrazovanja, i zaštite životne sredine.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара