Читај ми!

Pobunjenici traže intervenciju

Sirijska vojska tenkovima opkolila Alep i nastavlja napade na pobunjenička uporišta u tom gradu. Pobunjenici tvrde da su odbacili vladine trupe, koje su prvi put artiljerijom gađale položaje ustanika. Opozicioni lider Abdelbaset Sajda traži od zapadnih zemalja direktnu intervenciju protiv Bašara el Asada.

Snage Slobodne sirijske armije saopštile da je grad Alep gotovo opkoljen tenkovima, a jurišni helikopteri vojske lojalne predsedniku Asadu nastavljaju da gađaju pobunjeničke položaje. 

Avioni nadleću ovaj najveći grad u Siriji, a za razliku od proteklih dana vojska je počela i artiljerijsko bombardovanje.

Pobunjenici tvrde da su u danas odbili napad sirijske vojske na njihove položaje u gradu, ali su uporedo zatražili hitan sastanak UN da bi se, kako kažu, sprečile sirijske trupe da ih "masakriraju".

Pobunjenici, koji drže nekoliko predgrađa u gradu, grčevito se bore da zadrže svoje položaje i iskoriste prednosti gradskih ulica.

Sa druge strane, snage sirijske vojske, uključujući veliki broj tenkova, pokušavaju da izbace pobunjenike gradskih četvrti i iz njihovog glavnog uporišta predgrađa Salahedin.

Kako navode agencije, sukobi su nastavljeni i u gradovima Homs i Idlib.

Sirijski opozicioni lider i vođa Sirijskog nacionalnog saveta Abdelbaset Sajda apelovao je na saveznike da zaobiđu Savet bezbednosti i direktno se umešaju u zbacivanje Bašara el Asada.

"Naši prijatelji i saveznici će, ukoliko nešto ne preduzmu, snositi odgovornost za ono što će se desiti u Alepu", istakao je Sajda.

Sajda je saveznike pozvao da pošalju naoružanje, kojim bi pobunjenički borci mogli da se bore protiv aviona i tenkova sirijske vojske.

"Potrebno nam je oružje da zaustavimo tenkove i avione. To je ono što nam treba", istakao je Sajda.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара