Читај ми!

Asadova ofanziva na Alep

Sirijska vojska krenula u kontraofanzivu na pobunjenike u Alepu, dovodeći pojačanje u ljudstvu i tenkovima u jugozapadni deo grada. Vojska koristi helikoptere i avione za bombardovanje ustaničkih uporišta. Moskva bi, u slučaju da njeni vojnici budu napadnuti, mogla da sprovede evakuaciju svoje baze u Tartusu.

Dovodeći pojačanje u jugozapadni deo najvećeg sirijskog grada Alepa, vojska je pokrenula kontraofanzivu na pobunjeničke položaje u tom gradu, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Vojni helikopteri i avioni ne prestaju sa gađanjem centralnog dela grada i naselja Salahedin, gde se nalazi najveći broj pobunjenika, navode opozicioni aktivisti.

"U nekoliko delova Alepa vode se najžešći sukobi od početka pobune i može se reći da je ofanziva počela", rekao je direktor Sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman agenciji AFP.

U današnjim okršajima u Siriji ubijeno je 111 ljudi, od čega 29 u Alepu, a kako javljaju strani izveštači čitave porodice beže iz tog grada.

Sirijska vojska je dovukla i tenkove, a u napade su već nekoliko dana uključeni avioni L-39 Albatros i helikopteri Mi-24.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun zabrinut je zbog intenziviranja borbi i traži od sirijskog režima da prekine ofanzivu.

"Duboko sam zabrinut zbog izveštaja o mogućoj upotrebi hemijskog oružja. Ponoviću strogi zahtev da sirijske vlasti kategorički tvrde da hemijsko ili oružje za masovno uništenje neće upotrebiti pod bilo kojim okolnostima", istakao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun.

Viceadmiral Viktor Čirkov rekao je da ukoliko ruske snage u sirijskoj luci Tartus budu napadnute, Moskva bi mogla da naredi evakuaciju svojih vojnika iz Sirije, prenosi agencija RIA novosti.

"Ja nisam onaj koji izdaje takva naređenja. Imamo ministra odbrane za to. Ukoliko budemo morali da evakuišemo svoje jedinice, sigurno da hoćemo", istakao je Čirkov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da gradu Alepu u Siriji preti "tragedija", ali je ocenio da nije realno očekivati da će sirijski režim ostati skrštenih ruku.

"Upravo pokušavamo da ubedimo sirijske vlasti da oni treba da naprave prvi korak", rekao Lavrov u Sočiju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim japanskim kolegom Jošihikom Nodom.

On je ipak dodao da u trenutku kada "opozicija okupira gradove kao što je Alep" nije realno očekivati da će sirijske vlasti to prihvatiti.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da Savet Bezbednosti UN-a treba da interveniše u Siriji što je pre moguće, kako bi se u toj zemlji sprečili novi masakri. "Uloga zemalja članica SB UN-a je da intervenišu što je pre moguće", rekao je Oland.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu da preduzme korake protiv nagomilavanja trupa kod Alepa, a premijer Redžep Erdogan smatra da međunarodne institucije treba da rade zajedno na sprečavanju opšteg napada na taj grad.

Bi-Bi-Si javlja da su snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru Asadu mnogo brojnije i bolje naoružane od pobunjenika.

Aktivisti izveštavaju o žestokim sukobima oko kvartova Salah el Din i Hamdanije blizu centra Alepa.

Prema podacima sirijske opservatorije, od izbijanja pobune protiv sirijskog režima u martu prošle godine ubijeno je više od 20.000 ljudi.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи