Avioni nadleću Alepo

Sirijska vojska prvi put od početka sukoba koristi avione u borbi protiv pobunjenika, koji su u Alepu, najvećem sirijskom gradu, zauzeli južne i istočne delove grada. Petnaest mrtvih pobunjenika u zatvoru u tom gradu.

Helikopteri i avioni sirijske vojske gađali su po pobunjeničkim uporištima u Alepu. Ustanici, posle izbacivanja iz većine predgrađa Damaska, pokušavaju da uspostave uporišta u najvećem sirijskom gradu.

Stanovnici tvrde da su avioni nadletali i gađali raketama predgrađa. Ovo je ujedno i prvi put da sirijska vojska koristi avione u borbenim dejstvima.

Pobunjenici su zauzeli južne i istočne delove grada.

"Čuo sam najmanje 20 raketa kako je ispaljeno. Pored toga, stalno se čuje vatra iz mitraljeza", kaže jedan od stanovnika.

Žestoke borbe između sirijske vojske i pobunjenika U Alepu su vođene i tokom prošle noći.

Državna novinska agencija je objavila da su borbe vođene i u susednim mestima Salahedin i Sukar. Sirijska Opservatorija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu javila je da su najintenzivnije borbe vođene posle ponoći i da su vladine snage bombardovale ta mesta.

Agencija AP navodi da su u nekoliko mesta u Siriji jutros organizovani protesti, čiji su učesnici ponovo zatražili da sirijska vlada podnese ostavku. Sukobi u Alepu, najvećem sirijskom gradu, počeli su tokom prošlog vikenda, kada su pobunjenici saopštili da imaju plan za oslobođenje tog grada.

Vlasti u Siriji nedavno su uspele da ponovo uspostave kontrolu nad Damaskom, gde su borbe između vojske i pobunjenika trajale nedelju dana. Rojters je javio da su Asadove snage noćas ugušile pobunu u zatvoru u Alepu i tom prilikom je stradalo petnaest zatvorenika.

U saopštenju Sirijskog nacionalnog saveta se navodi da su "bezbednosne snage otvorile vatru i bacile suzavac na zatvorenike u centralnom zatvoru u Alepu, kako bi ugušile njihov mirni protest zbog loših uslova".

Opozicija za zaštitu ljudskih prava je navela da se u zatvorima u Alepu i Homsu čini "masakr".

Sirijska Opservatorija je tada saopštila da su u zatvoru u Homsu ubijena dva pritvorenika, a jedna aktivistkinja je izjavila da se zatvorenicima tamo ne daje ni voda ni hrana. Opservatorija je takođe navela da je od početka sirijskih sukoba zatvoreno desetine hiljada ljudi.

Nakon apela sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu da podnese ostavku i garancija koje bi dobio za odlazak iz zemlje, opozicija poručuje da bi prihvatila da neko od pripadnika režima vodi zemlju tokom tranzicije.

"Slažemo se da Asad ode i vlast preda nekom od pripadnika režima kako bi on vodio zemlju tokom tranzicije, kao što je to učinjeno u Jemenu", rekao je agenciji Frans pres portparol Sirijskog nacionalnog saveta Džordž Sabra.

Šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige juče su na sastanku u Dohi pozvali sirijskog predsednika da ode sa vlasti, a za uzvrat mu ponudili garancije za njegovu i bezbednost njegove porodice. Damask je, međutim, taj predlog odbio.

Sabra navodi da opozicija prihvata predlog jer "sada prioritet nije suđenje Asadu, nego da se obustavi masakr i da se zaštite sirijski civili". On je ipak dodao da je suđenje sirijskom predsedniku pravo koje nijednom Sirijcu ne može da se oduzme.

Upitan kog pripadnika Asadavog režima bi opozicija prihvatila da vodi zemlju tokom tranzicije, Sabra je kazao da u Siriji ima patriota, "čak i među pripadnicima režima" i da neki oficiri iz vojske mogu da odigraju važnu ulogu u tranziciji.

Hemijsko oružje ka granici

U međuvremenu, sirijski pobunjenici optužili su vlasti u Siriji da su transportovali hemijsko oružje ka aerodromima na granici zemlje, ne precizirajući o kojoj je granici reč.

"Mi tačno znamo gde se nalazi oružje. Asad je preneo na aerodrome na granici deo tog oružja sa hemijskim sastojcima i opremu", navodi se u saopštenju Slobodne sirijske vojske, koja je sastavljena od dezeretera iz sirijske vojske i naoružanih pobunjenika.

Prema saopštenju, sirijski režim već mesecima trasportuje rezerve oružja za masovno uništenje, kako bi "izvršio pritisak na region i međunarodnu zajednicu".

Sirijske vlasti su juče priznale da poseduju hemijsko oružje, ali su navele da ih neće iskoristiti protiv pobunjenika, već samo u slučaju napada spolja.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je sirijsku vlast da bi u slučaju sa iskoriste hemijsko oružje počinile "tragičnu grešku" i da bi tada morale da "polože račune".

Pentagon je istakao da Sirijci ne bi trebalo ni "za sekundu" da pomisle da hemijsko oružje iskoriste.

Rusija je zatražila od Sirije da se uzdrži od upotrebe hemijskog oružja, naglasivši da Moskva veruje da će se sirijska vlada pridržavati svojih međunarodnih obaveza.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podseća se da je Sirija ratifikovala međunarodni protokol 1968. godine, koji zabranjuje upotrebu bojnih otrova kao metoda ratovanja, te da pretpostavlja da će sirijske vlasti nastaviti da poštuju međunarodne obaveze, prenela je agencija Rojters.

Generalni sekretar UN Ban Kimun rekao je juče u Beogradu bi bilo "strašno ako iko u Siriji razmišlja o upotrebi oružja za masovno uništenje, u šta spada i hemijsko oružje". "Nadam se da će međunarodna zajednica voditi računa da se to ne desi", poručio je Ban.

Predsednik Sirijskog nacionalnog saveta, Abdel Baset Sajda, izjavio je da se očekuje da režim koji "masakrira decu i siluje žene" iskoristi i hemijsko oružje.

Prema najnovijim podacima Opservatorije za ljudska prava u Londonu, u Siriji je od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u toj zemlji, poginulo više od 19.000 ljudi.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 25. jul 2012, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

Какви "обичаји ратовања"?

Нема ту обичаја. Рат је прљава игра у којој је све могуће. Не постоје "ратни злочини", рат је сам по себи један велики злочин и крив је онај ко га започне.

(sreda, 25. jul 2012, 08:06) - anonymous [neregistrovani]

Običaji ratovanja

„...међународни протокол 1968. године, који забрањује употребу бојних отрова као метода ратовања...“

Много шта забрањују обичаји ратовања. Између осталог и касетне бомбе.

Тек толико да се посетимо на 1999. годину.

(sreda, 25. jul 2012, 07:22) - Voroncov [neregistrovani]

Zemlja tolerancije

U doba mira izveštači su pisali kako u Siriji u istom dvorištu možete naći crkvu i džamiju. Svakako dokaz verske tolerancije.Vladajuća partija je sekularna. To je poslednja partija na vlasti u arapskom svetu koja je nastala pod uticajem ideja Sovjetskog Saveza.

(sreda, 25. jul 2012, 05:18) - anonymous [neregistrovani]

aleks

Pre pisanja komentara obavezno nešto pročitaj. Alaviti su takođe muslimani.

(sreda, 25. jul 2012, 01:03) - anonymous [neregistrovani]

Nato - Rusija

eto sta se desava kada velike sile obaraju ruke na tudjem stolu.Krivi su Sirijci sto su dozvolili strancima da se bockaju dok njihov narod i kuce gori-e.

(utorak, 24. jul 2012, 23:41) - anonymous [neregistrovani]

Opservacija

Politički i vojni vrh NATO pakta i zapadnih režima je za opservaciju i to dugogodišnju u nekoj od institucija osposobljenih za to. Može i Alen da im se pridruži, nije daleko od njih.

(utorak, 24. jul 2012, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

Alen branitelj Sirije

Pratim ovog gospodina Alena kako danima najpliće što može "objašnjava" stanje u Siriji....

(utorak, 24. jul 2012, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

odgovor Alenu

Asad je skoro pobedio na izborima bez obzira sto je Alavit.Sirija je sekularna država i nije bitno koje je vere ili nacije predsednik.Većina sirijaca mu veruje i zna šta ih čeka ako ga sruše i uvedu demokratiju kao u Libiji,Iraku,Avganistanu.Biće da je tebi bitnije šta je on po veri i naciji nego sirijcima.

(utorak, 24. jul 2012, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

О алавитима

Западна пропаганда је протурила идеју да су у Сирији само на власти алавити што је потпуни нонсенс. Око 2/3 армије чине сунити, последично и велики део официрског кора. Примера ради, и недавно страдали министар одбране је био хришћанин а служби поводом њихове погибије у цркви у Дамаску присуствовали су заједно хришћани и муслимани. у Сирији нема верске дискриминације за разлику од других држава на Блиском Истоку јер је она секуларна држава (владајућа је БААС партија са изразито секуларном идеологијом блиском кемализму).

(utorak, 24. jul 2012, 20:01) - Alen [neregistrovani]

Vide svi,a mnogi kao NE!

U pravu si,ovo je jedan od najgorih diktatora.Pazi ovo molim te,rezimska vlast na celu sa Asadom su Aleviti,a 80% stan. Sirije su muslimani.I kao Asad je za izbore?Ma kakvi izbori,pa on bi ubedljiv poraz doziveo,zato ubija sto vise ljudi,da slomi otpor.Ali nece,muslimani Sirije ce izaci kao pobednici!Napred pobunjenici,srusite diktatora!