Читај ми!

Borbe u predgrađu Damaska

Žestoke borbe potresale Damask, a sirijska vojska minobacačima pokušavala da istera pobunjenike iz nekih delova grada u nedelju uveče. Crveni krst proglasio građanski rat u Siriji. Iran hoće da pomiri Damask sa Zapadom.

Najžešće borbe od izbijanja pobune u Siriji potresale su u nedelju uveče delove glavnog grada Damaska, tvrdi sirijska "Opservatorija za ljudska prava" iz Bejruta, u susednom Libanu.

"Regularna vojska minobacačkom vatrom zasipa nekoliko kvartova" iz kojih se povlače pobunjenici, rekao je Rami Abdel Rahman iz te organizacije.

"Nikada borbe nisu bile toliko jake", rekao je Rahman dodajući da su vladine snage pokušavaju da povrate kontrolu nad pet kvartova Damaska.

Antivladini aktivisti javljaju da se stubovi crnog dima dižu iz jednog kvarta, a iz drugog stižu video-snimci jakih eksplozija.

Zvaničnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta prvi put su, od izbijanja nemira, rekli da je nasilje u Siriji postalo toliko rašireno i intenzivno da se može reći da je konflikt prerastao u građanski rat.

Crveni krst je do sada smatrao da su ratne zone samo područja oko gradova Idlib, Homs i Hama, odnosno da je reč o ograničenim sukobima, prenosi Bi-Bi-Si. Crveni krst navodi da se nasilje proširilo izvan ovih područja.

Portparol ove organizacije Hišam Hasan rekao je da ta organizacija sada stanje u Siriji smatra za "nemeđunarodni oružani konflikt", što je tehnički izraz za građanski rat.

"Ono što je važno jeste da se međunarodno humanitarno pravo primenjuje svuda u zemlji gde se dešavaju sukobi između državnih snaga bezbednosti i opozicionih grupa", rekao je Hasan.

Dopisnici javljaju da je ovo saopštenje značajno zato što Crveni krst ima obavezu da nadgleda kako se odvijaju sukobi i obavještava sukobljene strane o njihovim obavezama.

Prema Ženevskim konvencijama, zabranjeni su nasumični napadi na civile, medicinsko osoblje ili uništavanje osnovnih servisa, poput snabdevanja vodom i električnom energijom. Ova dela mogu se krivično tretirati kao ratni zločini.

Od sada su sve strane u sirijskom konfliktu obavezne da poštuju pravila ratovanja, a oni koji ih prekrše mogli bi da se nađu pred međunarodnim sudom u Hagu. Procenjuje se da je oko 16.000 ljudi poginulo od početka ustanka protiv predsednika Bašara al Assada u martu 2011. godine.

Teheran želi mir u Siriji

Iran, glavni regionalni saveznik Sirije, ponudio se da bude domaćin sastanka predstavnika vlade u Damasku i sirijske opozicije radi rešavanja krize u toj zemlji.

"Iran je spreman da bude domaćin sirijskoj opoziciji u dijalogu sa sirijskom vladom", rekao je šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi televiziji Al-Alam.

"Verujemo da bi za sirijsko pitanje trebalo da bude nađeno sirijsko rešenje", dodao je Salehi.

Teheran je u nekoliko navrata nudio pomoć u rešavanju sirijske krize, ali su taj predlog odbacivale sirijska opozicija i zapadne i arapske zemlje, koje optužuju iranske vlasti da vojno podržavaju režim u gušenju pobune.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво