Читај ми!

Sirija oborila turski "fantom"?

Turski vojni avion oboren u sirijskim teritorijalnim vodama. Turski premijer potvrdio da je turkska vojska izgubila avion, ali nije mogao da potvrdi da li se srušio ili je oboren.

18.50 - Premijer Turske izjavio da nema informacija da li je avion oboren ili se srušio. Takođe, Tajip Erdogan rekao da nema informacija o izvinjenju iz Sirije.

17.22 - Sirijske vlasti uputile izvinjenje Ankari zbog obaranja turskog vojnog aviona. 

Turska je izgubila vojni avion u Mediteranu, ali premijer Redžep Tajip Erdogan nije mogao da potvrdi izveštaje da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila avion. Ako se medijski izveštaji zaista potvrde, to bi moglo da pogorša ionako rđave odnose dve zemlje.

Mediji su ranije preneli da je sirijska protiv-vazdušna odbrana oborila turski izviđački avion F-4E. Turski mediji preneli su da se avion F-4E srušio u sirijskim teritorijalnim vodama, pa je Ankara, navodno, tražila, i dobila, dozvolu Damaska da pokrene akciju spasavanja.

Još uvek nema pouzdanih informacija o stanju dvojice pilota. Najpre je bilo javljeno da su oba člana posade spasena. Erdogan, međutim, to nije mogao da potvrdi.

Turski premijer je dodao i da nema informacija ni o navodnom izvinjenju iz Sirije, kako su prethodno preneli mediji, i obećao da će se ponovo obratiti javnosti kasnije, kad bude razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i vodećim ljudima u vojsci.

Turska vojska je samo šturo saopštila da je pokrenula akciju spasavanja. Potvrdila je da je izgubila kontakt sa avionom, nakon što je poleteo sa aerodrom Erhak na istoku zemlje.

List Hurijet preneo je da je avion oboren u međunarodnim vodama i da su dvojica pilota pronađena živa.

Libanska televizija Al Majaden citirala je turske izvore koji su naveli da je avion oborila sirijska protivvazdušna odbrana u blizini granice sa Turskom.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво