Читај ми!

Putinov odgovor na američki štit

Rusija ima sve mogućnosti da adekvatno odgovori na razmeštanje američkog protivraketnog štita u Evropi, rekao ruski predsednik Vladimir Putin dodavši da bi bilo najbolje kada bi takvi planovi bili revidirani.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da Rusija ima sve mogućnosti da adekvatno odgovori na razmeštanje američkog protivraketnog štita u Evropi, ali da bi bilo najbolje kada bi takvi planovi bili revidirani.

"Moramo da gledamo u budućnost i da blagovremeno reagujemo na promociju tih planova. Naravno da je najbolje kada naši partneri ne bi to radili, jer će to izazvati našu reakciju", rekao je Putin u obraćanju vojnicima 393. Vazduhoplovne baze.

Putin je naglasio da, bez obzira na to što se ti izrazi više ne koriste, to jeste faktički "trka u naoružanju", "imamo sve mogućnosti da adekvatno odgovorimo".

Kao glavne aktivnosti u tom smislu Putin je istakao ispunjavanje ugovora o odbrani, za koje je rekao da treba da budu ostvareni "u pravo vreme, po pravoj ceni i da ispune planove po naloge državne odbrane". "Ukoliko to uradimo, onda za nas nema nikakvih pretnji", rekao je ruski predsednik.

Ruski zvaničnici više puta su istakli poslednjih meseci da su im potrebne pisane garancije da protivraketni štit NATO-a u Evropi neće biti usmeren protiv Rusije i njene bezbednosti, ali su zasad ostali bez odgovora, kao i ruska inicijativa o zajedničkom integrisanom štitu u Evropi.

Aktuelni premijer Rusije Dmitrij Medvedev pokušao je, dok je bio predsednik, da o tome razgovara sa američkim predsednikom Barakom Obamom, ali zaključak tog razgovora bio je da konkretni rezultati ne mogu da budu postignuti pre ovogodišnjih predsedničkih izbora u SAD.

U Moskvi se više puta čulo da mnoge evropske zemlje nisu zadovoljne raspoređivanjem raketnog štita na njihovim teritorijama i uopšte u Evropi, ali da je to strateška doktrina Vašingtona koju moraju da slede.

Putin je o problemu raketnog štita nedavno razgovarao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, rekavši tom prilikom da do napretka u razgovorima o štitu ne može doći na osnovu dijaloga sa samo jednom zemljom.

Rusija je već odgovorila na izvestan način na planove o postavljanju američkog NATO štita u Evropi, raspoređivanjem svojih radarskih i raketnih sistema u oblasti Kaljiningrada, ruske enklave duboko u evropskoj teritoriji.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара