Читај ми!

Španija u "stanju šoka"

Španski sindikati su u generalnom štrajku protiv reforme zakona o radu koji nova vlada planira da sprovede kako bi smanjila nezaposlenost. U manjim incidentima uhapšeno je 58 ljudi. Šest policajaca i nekoliko radnika lakše povređeno.

Javni prevoz u većini gradova u Španiji gotovo je obustavljen zbog generalnog štrajka radnika protiv oštrih reforimi vlade premijera Marijana Rahoja. Sindikati su nezadovoljni novim zakonom o radu koji poslodavcima omogućava lakše i jeftinije otpuštanje radnika.

Štrajku dva vodeća španska pridružile su se i levičarske organizacije, čiji su se aktivisti sukobili sa policijom u Madridu i Valensiji, dok su u Barseloni jajima gađali berzu, zapalili kontejner i bacali kamenje na policiju.

Policija je opkolila zgradu parlamenta i druge javne ustanove. Uhapšeno je 58 osoba koje su pokušale da spreče vozače da izvezu autobuse iz depoa. Tom prilikom povređeno je i šest policajaca. 

Prilikom napada na grupu ljudi u Torevaljegi jedan sindikalista je posečen nožem po licu. Napadač je uhapšen.

Na policijsku patrolu u Mursiji bačen je Molotovljev koktel, ali srećom, nije bilo povređenih.

Zbog toga što su sprečavali otvaranje pijaca, mnogo demonstranata je uhapšeno širom zemlje.

Prema sporazumu vlade i sindikata, autobuski i železbički saobraćaj je sveden na minimum, dok samo deset domaćih i jedna od pet evropskih aviokompanija radi.

Sindikat UGT je saopštio da je odziv na štrajk ogroman i da gotovo svi radnici Renoa, Seata, Folksvagena i Forda širom zemlje pružaju podršku štrajku. 

Regionalne televizije u Andaluziji, Kataloniji i Madridu ne emitiju program zbog obustave rada.

Najveći protest od 2010.

To je prvi protest takvih razmera još od generalnog štrajka u septembru 2010. godine, kada su radnici pokušali da spreče reformu zakona o radu prethodne socijalističke vlade.

Prema podacima Centralne banke Španije zemlja je u ovom kvartalu ušla u recesiju, a zvanične prognoze vlade su da će ekonomija u ovoj godini zabeležiti negativan privredni rast od minus 1,7 odsto.

Hiljade demonstranata sinoć se okupljalo na centralnom madridskom trgu Sol kao podrška najvećim sindikatima protiv najavljenih vladinih reformi zakona o radu, procenjuje se da će svaki peti Španac stupiti u štrajk.

"Nikome nije garantovan posao. Ovo je štrajk radi dostojanstva. Ne tražimo nova prava, već pokušavamo da ih sprečimo da nam svojim reformama oduzmu ono što smo mukom stekli", kaže Kajo Lara iz sindikata levice.

Španija ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 23 odsto, dok vlada predviđa da će ove godine skočiti na preko 24 odsto.

To potvrđuje činjenicu da je u Španiji svaki treći nezaposleni iz čitave evrozone, a vlada želi da pokaže Briselu da je odlučna u sprovođenju nepopularnih reformi i mera štednje.

"Oni pričaju o reformama, a zapravo samo hoće da nam unište demokratski i radni status. Ljudima koji govore o štednji poručujemo da nas njihove mere vode u katastrofu. Reforma zakona o radu olakšava otpuštanja, i otežava povišice plata koje bi mogle da vode u inflaciju", tvrdi Kandido Mendes lider sindikata UGT.

Ako sad ne reagujemo, ne znam šta će biti s nama, mislim da će svi podržati štrajk, jer vlada radi nezamislive stvari, smatra Hose Luis jedan od demonstranata.

Vlada i sindikati koji predstavljaju petinu španskih radnika dogovorili su se da obezbede minimum transportnih usluga, uključujući tu 20 odsto letova između španskih i evropskih aerodroma.

Ankete pokazuju da čak tri četvrtine Španaca ne veruje da će reforme zakona o radu pomoći u otvaranju novih radnih mesta. Skoro isti procenat Španaca ne misli da će generalni štrajk tu nešto pomoći.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво