Читај ми!

Umro "Ivan Grozni"

Ratni zločinac Ivan Džon Demjanjuk, poznat kao "Ivan Grozni", preminuo u 91. godini. Demjanjuk prošle godine osućen na pet godina zatvora zbog učešća u ubistvu desetina hiljada Jevreja.

Ivan Džon Demjanjuk, u medijima prozvan "Ivan Grozni", preminuo je u 91. godini, saopštila je nemačka policija. Demjanjuka je sud u Minhenu u maju 2011. godine osudio na pet godina robije zbog učešća u ubistvu najmanje 28.000 Jevreja u nacističkom logoru Sobibor u Poljskoj.

Zvaničnik policije u Rozenhajmu Kilijan Šteger rekao je za AP da je Demjanjuk preminuo od starosti u svojoj kući na jugu Nemačke, gde je živeo od kada je prošle godine sudski proces protiv njega završen. Šteger je dodao da tužioci u susednom Trauštajnu ovaj slučaj tretiraju kao rutinsku proceduru.

Suđenje Demjanjuku, rođenom u Ukrajini, uz veliko medijsko interesovanje, počelo je 30. novembra 2009. godine, ali je samo posle tri dana prekinuto zbog bolesti optuženog, pa je onda nešto kasnije nastavljeno.

Optužnica je Demjanjuka teretila da je kao čuvar u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor učestvovao u ubistvu 27.900 evropskih Jevreja, a tužilaštvo je tražilo najmanje šest godina zatvora.

Demjanjuku nije mogao da bude dokazan nijedan konkretan zločin, ali kako je Treblinka-Sobibor služio isključivo za ubijanje jevrejskih zatočenika, tužilaštvo je procenilo da sukrivicu snosi svaki čuvar koji je radio u tom koncentracionom logoru.

Prema oceni tužilaštva, "počevši od dolaska Jevreja vozovima u Sobibor, pa do zatvaranja u gasne komore, Demjanjuk je sudelovao u svim delovima nacističke mašinerije uništavanja".

Demjanjuk je u minhenskom sudu u maju 2011. osuđen posle 18 meseci suđenja. On je negirao optužbe i podneo žalbu na kaznu. Oslobođen je posle dve godine provedene u zatvoru uz obrazloženje da više ne predstavlja nikakvu pretnju i da teško može da pobegne od zakona.

Osamdesetih godina Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gde je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svedoci identifikovali kao "Ivana Groznog", ozloglašenog logorskog stražara.

Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba.

Potom se vratio u SAD, gde je optužen da je u svojoj imigracionoj molbi lagao o svojoj saradnji sa nacistima. Sud mu je 2002. godine oduzeo američko državljanstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара