Читај ми!

I Kina posustaje?

Kineska vlada očekuje manji privredni rast za ovu godinu, ali i otvaranje devet miliona novih radnih mesta. Vojni budžet povećan na 106 milijardi dolara, ali i dalje relativno mali u odnosu na SAD.

Privreda Kine je počela da trpi posledice dužničke krize u Evropi - glavnog tržišta za njen izvoz - i posledice slabog oporavka američke ekonomije. Kineska vlada smanjila je prognozu rasta privrede za ovu godinu na 7,5 odsto, kako bi privredni razvoj bio održiv i efikasniji.

Na zasedanju Svekineskog narodni kongres koji ima tri hiljade delegata i najveći je svetski parlament, u centru pažnje bila su važna društvena i politička pitanja, pa i ovogodišnji rast privrede.

Poslednjih nekoliko godina, ciljevi koje je postavljala vlada, redovno su premašivani. U 2011. godini rast druge po veličini privrede sveta bio je 9,2 odsto, ali stručnjaci očekuju "zahlađenje". Kina treba da se bori i sa rastućom inflacijom.

"Glavni ciljevi u ovoj godini su privredni rast od 7,5 odsto, otvaranje više od 9 miliona novih radnih mesta, povećanje obima izvoza i uvoza za oko 10 odsto i nastavak ravnoteže plaćanja sa drugim državama", rekao je kineski premijer Ven Đabao.

Vlada želi napredak u restrukturiranju industrije, tako što će ohrabriti privatni kapital da ulaže u železnicu, finansije, energetiku, telekomunikacije, obrazovanje i zdravstvo. Da bi podstakli rast potrošnje, nastojaće da prihodi i gradskog i seoskog stanovništva prate privredni rast.

"Izveštaj je realan, jer je u protekle dve godine vlada uradila mnogo da zadrži ekonomski rast i poboljša uslove života", izjavio je delegat Čen Džangšui.

Kina ima gotovo dva i po miliona vojnika i najveća je armija na svetu. Budžet stalno raste i postao je drugi po veličini iza američkog. Peking kaže da je jedini cilj - odbrana zemlje.

"Kineski budžet za vojsku biće povećan za 11,2 odsto i iznosiće oko 106 milijardi dolara. Mi imamo veliku teritoriju, ali naš budžet za odbranu je relativno mali u poređenju sa budžetom drugih velikih zemalja", naveo je portparol kineske vlade Li Žaosing.

Na kongresu se polako priprema teren za tranziciju vlasti. Predsednik Hu Đintao i vođe Komunističke partije starije generacije, spremaju se da u septembru nakon decenije vlasti, predaju vođstvo zemlje mlađima. Do tada kineske vlasti žele da ubede svet da je vlast stabilna i jedinstvena.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво