Читај ми!

Podrška Putinu

Pristalice ruskog premijera i predsedničkog kandidata Vladimira Putina okupili su se na mitinzima podrške širom Rusije, a najviše ih je bilo u Sankt Peterburgu. Ruska opozicija ogranizatore skupova podrške optužila da koriste državni novac.

Najmanje 50.000 hiljada ljudi izašlo je na ulice gradova širom Rusije u znak podrške premijeru Vladimiru Putinu, koji se kandidovao za predstojeće predsedničke izbore, saopštila je policija.

Agencija Frans pres navodi da je na skup u Sankt Peterburgu, rodnom gradu Vladimira Putina, izašlo oko 10.000 ljudi. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Da - promenama, ne - revoluciji" i "Zajedno sa Putinom za jaku Rusiju".

Temperatura u Sankt Peterburgu danas je iznosila minus osam stepeni, a demonstranti su se grajali čajem koji su kupovali po simboličnim cenama.

Ruska opozicija je ogranizatore skupova podrške optužila da koriste državni novac, kao i da su nekima plaćali za učešće na današnjim skupovima.  Blizu skupa u Sankt Peteburgu su se mogli vodeti autobusi koji su na okupljanja dovezli ljude koji žive u regionu tog grada.

Prema izveštajima policije, na okupljanju u Sibiru, i na Ruskom dalekom istoku bilo je više od 20.000 ljudi. Na ulice grada Habarovsk na dalekom istoku Rusije izašlo je 12.000 ljudi, koji su skandirali "Imamo šta da zaštitimo". U Vladivostoku i Novosibirsku podršku Putinu pružilo je po 3.000, a u Irkutsku ukupno 7.000 ljudi.

Sledeći skup u znak podrške Vladimiru Putinu pod sloganim "Štitimo zemlju" biće održan 23. februara u Moskvi, a organizatori se nadaju da će se tada okupiti 200.000 ljudi.

Ruski opozicioni list Novaja Gazeta objavio je da će tada u Moskvu doći radnici iz grada Krasnojarsk udaljenog 4.000 kilometara od Moskve, kako bi broj učesnika bio uvećan.

Masovni skupovi za podršku, ali i protiv aktuelnog ruskog premijera, održani su u više navrata od decembra prošle godine, kada su u Rusiji bili parlamentarni izbori.

Na njima je najviše glasova dobila Putinova stranka "Jedinstvena Rusija", ali su nevladine organizacije i međunarodni posmatrači saopštili da je tokom glasanja bilo više kršenja izbornih pravila.

Ruska opozicija je sledeći skup zakazala za 26. februar u Moskvi.

Putin je bio predsednik Rusije od 2000. do 2008. godine, a prošle godine ponovo se kandidovao za predsedničke izbore koji će biti održani u martu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво