Читај ми!

Varnice oko Foklanda

Uoči 30. godina od izbijanja rata oko Foklandskih ostrva ponovo se otvaraju stare rane. Prvo je Dejvid Kameron optužio argentinsku vladu za kolonijalističke pretenzije. Predsednica Argentine Kristina Kirhner ističe da ksenofobične postupke ostavlja drugoj strani.

Na potezu London - Buenos Ajres, uoči obeležavanja 30. godina od Foklandskog rata, poslednjih dana su razmenjene teške reči o pitanju za koje su mnogi mislili da je odavno završeno.

U Buenos Ajresu odbacuju optužbe iz Londona da argentinska vlada ima kolonijalističke pretenzije i poručuju da će nastaviti da koriste diplomatska sredstva, kako bi vratili ta sporna ostrva.

Argentinska predsednica Kristina Kirhner ističe da Britanija želi njen narod da predstavi u pogrešnom svetlu, kao loše i nasilne.

"Čujemo da nas zovu kolonijalistima. Čovek je u iskušenju da odgovori na tako nešto, ali mislim da je bolje da se uzdržimo. Oni govore tako, upravo zato što nemaju ni razloge ni argumente za to", rekla je Kirhnerova.

Prema njenim rečima od Argentine ne treba da se očekuju ksenofobini postupci, već će to prepustiti drugima.

"Komitet za dekolonizaciju Ujedinjenih nacija ima 16 otvorenih slučajeva kolonija koje ne žele više to da budu. Deset slučajeva je vezano za britanske kolonije, a jedna od najpoznatijih teritorija su i naša voljena Malvinska ostrva", istakla je Kirhnerova.

"Naše snage učestvuju samo u mirovnim misijama. Mi nemamo trupe za napad ili invaziju. To je politička odluka demokratskih vlasti od 1983. godine", navela je argentinska predsednica. 

Argentinci inače, Foklandska ostrva, zvanično zovu Malvinska ostrva.

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je pre nekoliko dana da neki potezi argentinskih vlasti pokazuju određene kolonijalističke pretenzije.

"Čvrsto sam uveren da trebamo da osiguramo našu odbranu na ostrvima. Zbog toga je bezbednost Foklandskih ostrva bila su na dnevnom redu Saveta za nacionalnu bezbednost", rekao je Kameron pre nedelju dana.

Britanski premijer istakao je da je ključna stvar ta što London podržava stanovnike Foklandskih ostrva na pravo na samoopredeljenje.

"Ono što Argentinci govore u poslednje vreme mislim da podseća na kolonijalizam zato što ovi ljudi žele da ostanu pod britanskom vlašću, a argentinske vlasti hoće drugačiji ishod", rekao je Kameron.

Inače, zahlađivanje odnosa Argentine i Velike Britanije počelo je 2010. godine, kada je London odobrio ispitivanje morskog dna oko ostrva u potrazi za potencijalnim rezervama nafte.

Foklandska ostrva, udaljena više od 600 kilometara od obale Argentine, bila su poprište 74 dana dugog sukoba između Argentine i Velike Britanije.

Rat je počeo 2. aprila 1982. godine, a u njemu je poginulo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika. Na kraju Argentina je morala da povuče svoje trupe za ostrva u Južnom Atlantiku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво