Читај ми!

Kazne za prodaju oružja Hrvatskoj

Dvojica penzionisanih čileanskih generala i još sedam vojnih lica osuđeno je zbog prodaje oružja Hrvatskoj 1991. godine, koja je tada bila pod embargom UN zbog rata u bivšoj SFRJ. U isporuku oružja bio upleten i čileanski diktator Augusto Pinoče.

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu penzionisanih generala i još sedam vojnih lica za nelegalnu prodaju oružja Hrvatskoj 1991. godine, pošto je u to vreme na snazi bio embargo Ujedinjenih nacija, javlja Bi-Bi-Si.

Ektor Leteljer Skiner i Visente Rodrigez Bustos kažnjeni su sa po tri godine lišavanja slobode, s tim što im je sud dozvolio da kaznu služe u kućnom pritvoru.

Tovar sa 36 sanduka oružja i municije pod maskom humanitarne pomoći, presretnut je u Mađarskoj 1991. godine, tokom rata u bivšoj SFRJ.

Kazne za isporuke oružja jednoj od učesnica rata u bivšoj Jugoslaviji izrečene su u petak i za još sedam bivših čileanskih vojnih lica, navodi Bi-Bi-Si, ne precizirajući kolike su izrečene kazne.

Asošijeted pres, pak, izveštava da je kažnjeno još osam osoba, a da je svima dopušteno da kazne služe kod kuće.

Ispostavilo se da je u operaciju isporuke oružja bio upleten i nekadašnji čileanski diktator, general Augusto Pinoče.

Sa ovim slučajem bio je povezan i čileanski pukovnik Gerardo Uber koji je bio ubijen 1992. godine, pošto je svedočio pred vojnim sudom u istrazi o švercovanju oružja.

Njegova smrt najpre je tretirana kao samoubistvo, ali su prošle godine četvorica oficira uhapšena zbog njegovog ubistva. AP navodi da je Ubera neko upucao pre nego što je bačen sa jednog mosta i da njegovo ubistvo nikada nije bilo razrešeno.

Američka novinska agencija ističe da nije utvrđena odgovornost Uberovog nadređenog, generala Karlosa Kruma u slučaju sa oružjem. Krum je svedočio da je ilegalnu prodaju oružja odobravao lično Pinoče.

Prošle godine je bivši predsednik Argentine Karlos Menem oslobođen navoda za umešanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj, dodaje Bi-Bi-Si.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара