Читај ми!

NATO osmatra Iran

Radar za rano otkrivanje iranskih balističkih raketa već je postavljen u istočnom delu Turske. Na radaru rade američki stručnjaci dok se turski ne obuče za rukovanje. Turski mediji tvrde da bazom komanduju njihovi oficiri.

U istočnoj Turskoj postavljen je radarski sistem u okviru odbrambenog raketnog štita NATO-a koji treba da se instalira u nekoliko zemalja Alijanse.

Radar za rano upozoravanje na opasnost za Alijansu postavljen je u bazi Kuredžik u provinciji Malatji, na jugoistoku zemlje, otkrivaju turski mediji pozivajući se na pouzdane izvore.

U bazu je već "stigao manji broj američkih vojnika", pošto Turska još nema kvalifikovane stručnjake za korišćenje tog sistema. Baza je, međutim, pod komandom turskih oficira, tvrdi isti izvor u Ankari.

Američki sekretar odbrane Leon Paneta pozdravio je odluku Turske da prihvati radar, jer je to "važno u ovom kritičnom vremenu", preneo je Si-En-En.

Turska je, uz Portugal, Španiju, Poljsku i Rumuniju, pristala da bude domaćin raketnog odbrambenog sistema na svojoj teritoriji. Pregovori se vode i Bugarskom i još nekim zemljama.

Američki list Njujork tajms ranije je objavio da će radar biti postavljen na oko 700 kilometara od granice sa Iranom u Turskoj i da će sistem biti sličan radaru koji je SAD postavio u Izraelu u cilju protivraketne odbrane.

Iako za radar u Turskoj još nisu objavljene tehničke karakteristike, ukoliko je on sličan radaru "AN TPY-2" koji se nalazi u Izraelu, on će, prema zvaničnim podacima, moći da otkriva ciljeve na oko 1.000 kilometara udaljenosti.

Iran se protivi instaliranju radarskog sistema NATO-a u Turskoj, jer to doživljava kao pretnju svojoj bezbednosti. "To nije dobro za bilo koju islamsku zemlju", izjavio je prošle sedmice u Ankari predsednik iranskog parlamenta Ali Larižani, ali je dodao da "veruje Turskoj".

U Ankari naglašavaju da sistem nije uperen ni protiv koje zemlje i da je to deo odbrambenog sistema NATO-a od spoljnih napada.

SAD i zapadnoevropski saveznici, međutim, ističu da je sistem uperen protiv Irana, koji, kako se tvrdi, radi na prozvodnji nuklearnog oružja. Postavljanje raketnog odbrambenog štita izazvalo je nesporazume i između NATO-a i Rusije koja to doživljava kao pretnju svojoj bezbednosti i najavljuje da će odgovoriti postavljanjem raketnog sistema u pograničnom području prema zapadnim zemljama NATO-a.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво