Читај ми!

Iran testira Amerikance

Mediji u Iranu su objavili, pa demantovali, da je vojska testirala rakete dugog dometa. Proba nekoliko novih raketa najavljuje se u narednih nekoliko dana. Dodatnu konfuziju izazvao predlog iranskih vlasti da se nastave pregovori o nuklearnom programu.

Iranska vojska testirala je rakete dugog dometa tokom vojne vežbe u Persijskom zalivu, javila je jutros iranska novinska agencija Fars, ali su vojni zvaničnici to demantovali.

Zamenik komandanta iranske mornarice admiral Mahmud Musavi rekao je da će do kraja vojnih vežbi doći do testiranja nekoliko vrsta projektila, ali da do danas nije bilo raketnih proba.

Mahmud Musavi je za iransku agenciju Pres TV, koja emituje program na engleskom, rekao da će raketa dugog dometa, kao i još nekoliko drugih raketa, biti testirana do kraja desetodnevnih vojnih manevara 2. januara.

U izjavi državnoj televiziji objasnio je da će "narednih nekoliko dana" Iran testirati "sve vrste raketa" - zemlja-more, more-more, zemlja-vazduh i rakete iz ručnih bacača.

Agencija Fars navodi da gliseri "Azarakš", opremljeni lanserima raketa od 107 milimetara, i različita plovila koja su namenjena odbrani teritorijalnih voda - opremljeni su različitim artiljerijskim oružjem i "mogu da unište neprijateljske brodove koji prodru u iranske vode u Omanskom zalivu na jugoistoku iranske obale".

Iran je tokom mornaričkih vežbi 2009. godine testirao raketu "šahab-3", za koju tvrdi da je u stanju da stigne do Izraela i američkih baza na Bliskom istoku.

U februaru ove godine Revolucionarna garda je objavila da je uspešno testirala balističku protiv-brodsku raketu dometa oko 300 kilometara koja je pogodila cilj na moru i ima visoku preciznost.

Testiranje ili najava probe rakete dolazi u trenutku kada iz Irana stižu pretnje da će zatvoriti Ormuski moreuz u Persijskom zalivu kojim prolazi skoro petina ukupne proizvodnje svetske nafte.

Vojna vežba iranske vojske održava se u međunarodnim vodama, istočno od Ormuskog moreuza, i predviđeno je da traje 10 dana do ponedeljka 2. januara. Navodi se da su rakete ispaljene sa kopna ka moru.

Zapadne države smatraju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje. Teheran to poriče, a izveštači iz te zemlje prenose da postoje signali da su iranske vlasti spremne da pregovaraju, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Nedavno je Zapad ponovo zapretio da će uvesti dodatne sankcije Iranu posle objavljivanja izveštaja UN o iranskom nuklearnom programu u novembru. Vlasti u Teheranu odgovorile su da će, ako se to dogodi, blokirati Ormuski moreuz.

Iran predlaže nastavak pregovora

Vlasti u Teheranu pozvale su zapadne zemlje na nastavak pregovora o spornom nuklearnom programu.

Poziv, koji je uputio glavni iranski pregovarač Saed Džalili, dolazi nakon uvođenja novih sankcija zbog odbijanja Teherana da nastavi pregovore posle objavljivanja izveštaja Međunarodne agencija za atomsku energiju u kom se navodi da Iran i dalje radi na obogaćivanju uranijuma.

"Formalno smo objavili da želimo da se vratimo putu dijaloga i kooperacije", rekao je Džalilu u Teheran, prenosi agencija IRNA. 

Ranije danas iranski ambasador u Nemačkoj Alireza Šeik Atar je najavio da će Saed Džalili uputiti pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton kako bi se ugovorila nova runda pregovora.

Izveštači Bi-Bi-Sija u Iranu poslednjih dana su javljali da su iranske vlasti spremne da sednu sa pregovarački sto i nastave dijalog sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačkom.

Nedavno je Zapad ponovo zapretio da će uvesti dodatne sankcije Iranu posle objavljivanja izveštaja UN o iranskom nuklearnom programu u novembru. Vlasti u Teheranu odgovorile su da će, ako se to dogodi, blokirati Ormuski moreuz. 

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво