Читај ми!

Deaktivirana bomba u Koblencu

Uspešno deaktivirana bomba iz Drugog svetskog rata pronađena prošle nedelje u nemačkom gradu Koblencu. Prethodno iz grada evakuisano više od 45.000 stanovnika.

Ogromna bomba iz Drugog svetskog rata pronađena prošle nedelje u nemačkom gradu Koblencu danas je uspešno deaktivirana, pošto je iz grada evakuisana polovina stanovnika, saopštili su vatrogasci.

Portparol vatrogasne službe Koblenca Bajko Brajtbart je rekao da će stanovnici grada biti evakuisani dok druga granata pronađena u blizini ne bude bila deaktivirana kontrolisanom eksplozijom.

Zbog plana demontiranja, iz Koblenca je evakuisano oko 45.000 stanovnika koji žive u krugu od 2 kilometra od mesta gde je bomba pronađena, što je jedna od najvećih evakuacija nemačkog stanovništva u vezi sa zaostalim bombama otkako se 1945. godine završio Drugi svetski rat.

Na sigurno je prebačeno i 700 pacijenata i celokupno osoblje dve bolnice, kao i zatvorenici i čuvari iz lokalnog zatvora. Glavna železnička stanica i nekoliko hotela u njenoj blizini zatvorena su za saobraćaj.

Ovo je najveća evakuacija u nemačkoj posleratnoj istoriji.

Nadležni su oko bombe izgradili privremenu branu, sačinjenu od 350 vreća sa peskom. Tokom demontiranja je bilo angažovano 2.500 policajaca, vatrogasaca i medicinskih službenika.

Bomba, teška 1,8 tona, jedna od najvećih iz ratnog arsenala britanske kraljevske avijacije, otkrivena je posle 65 godina, zahvaljujući padu vodostaja tokom rekordno sušnog novembra. Zbog niskog vodostaja, pored ove, pronađene su još četiri neekslodirane bombe iz Drugog svetskog rata.

Koblenc je bio sedište operativnog centra nemačke vojske tokom Drugog svetskog rata i više puta je bio meta napada britanskih i američkih bombardera. U vazdušnim napadima uništeno je 87 odsto grada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво