Читај ми!

Sukobi pred izbore

Egipatske bezbednosne snage i demonstranti ponovo se sukobili u Kairu, dan uoči parlamentarnih izbora. Jedan čovek je poginuo ispred zgrade vlade.

Protestni pokret u Egiptu održao je još jedne masovne demonstracije na trgu Tahrir u Kairu, kao vid pritiska na vojsku da prenese vlast na prelaznu vladu, sa Mohamedom El Baradejem na čelu.

Jedna osoba je poginula u sukobu snaga bezbednosti sa demonstantima ispred zgrade vlade. "Ne sviđa mi se ovo, kunem se Bogom. Situacija je loša, a odnosi u zemlji su poremećeni", kaže jedan stanovnik Kaira.

Vodeća ličnost na egipatskoj političkoj sceni Moahmed el Baradej rekao je da je spreman da odustane od kandidature za predsednika ukoliko dobije poziv vojnih lidera da bude premijer u prelaznoj vladi.

Predstavnici 24 omladinska pokreta koji organizuju proteste saopštili su preko Interneta da se neće povući sa Tahrira dok generali ne budu preneli vlast na vladu "državnog spasa" pod rukovodstvom El Baradeja, nekadašnjeg šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dobitnika Nobelove nagrade i kandidata za budućeg predsednika Egipta.

El Baradej je juče poručio da je spreman da izvede zemlju iz trenutne političke krize.

Današnji skup "Legitimitet Revolucije" sazvan je samo dan pred početak prvih parlamentarnih izbora, nakon svrgavanja predsednika države Hosnija Mubaraka.

Vojska neće tolerisati pritiske

Čelnik egipatskog vladajućeg Vrhovnog vojnog saveta Husein Tantavi upozorio je da neće tolerisati nikakve pritiske na oružane snage na sutrašnjim parlamentarnim izborima, napominjući da je zemlja „na prekretnici".

Tantavi je pozvao građane da izađu na izbore i poručio da neće pokleknuti pred zahtevima da vojska preda kontrolu civilnim liderima, preneo je AFP.

"Ili ćemo ostvariti uspeh u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu ili ćemo se suočiti s veoma opasnim posledicama... a mi nećemo dozvoliti da se to dogodi", kazao je Tantavi.

U međuvremenu, uticajna islamistička grupa Muslimanska braća poručila je da će, ukoliko se ispune očekivanja da osvoji najviše poslaničkih mesta u parlamentu, formirati novu vladu. "Ako vlada ne bude adekvatno predstavljala parlament, skupština će blokirati sve njene odluke", upozorio je portparol grupe Mahmud Gozlan.

Izbori će biti sprovođeni u sledeća tri meseca, a očekuje se da će na njima pobediti Muslimanska braća.

Više od 40 ljudi je poginulo širom zemlje od 19. novembra kada su egipatske snage bezbednosti nasilno razbile mali protestni skup onih koji su bili povređeni tokom ustanka dignutom početkom godine protiv Mubaraka.

U četvrtak je postignuto primirje posle nekoliko dana uličnih okršaja. Pripadnici Muslimanske braće držali su se po strani od protesta i pozvali građane da izađu na birališta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво