Читај ми!

Prva žrtva "primirja" u Egiptu

Jedna osoba poginula kada je pala pod točkove policijskog vozila tokom sukoba demonstranata i policije u centru Kaira. Stotine demonstranata i dalje na trgu Tahrir.

U sukobu demonstranata i policije na centralnom gradskom trgu u Kairu, poginula je jedna osoba. Demonstranti već deveti dan protestuju tražeći smenu vojne vlasti u Egiptu.

Prema svedočenju demonstranata, mladić Ahmed Sajed poginuo je pošto je pao pod točkove policijskog vozila dok su snage za održavanje reda pokušavale da rasteraju demonstrante koji od petka uveče blokiraju zgradu skupštine.

Taj mladić je prva žrtva od kako su demonstranti i policija postigli primirje, čime je prestalo nasilje u kome je u Kairu i drugim gradovima život izgubila 41 osoba.

Britanska agencija izveštava da je stotine demonstranata provelo noć na trgu Tahrir, uoči prvih slobodnih izbora u poslednjih nekoliko deceinja, koji treba da se održe u ponedeljak u Kairu.

Sukobi su izbili kada su demonstranti krenuli ka parlamentu, protestujući zbog postavljenja za premijera 78-godišnjeg Kamala Ganzurija, kojeg smatraju "Mubarakovim čovekom".

"Dole maršal", klicali su demonstranti, misleći na Mohameda Huseina Tantavija, koji je na čelu vojske i bio je ministar odbrane proteklih 20 godina, dok je na vlasti bio Hosni Mubarak.

Agencija Itar-Tas izveštava da su na trgu Tahrir 16 političkih partija i udruženja proglasili formiranje sopstvene "vlade nacionalnog spasa" kojom bi rukovodio bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamed el Baradej.

Za njegove potpredsednike "imenovani" su profesor međunarodnog prava Husam Isa i lider centrističke partije Al vasat, Abu Ala Madi.

Agencija Frans pres izveštava da se El-Baradej u petak pridružio demonstrantima, kao i da su ih podržali dva uticajna imama šeik Ahmed al Tajeb i šeik Mažar Šahin, koji je rekao da treba nastaviti sa protestima dok ne budu ispunjeni zahtevi demonstranata.

Istovremeno, premijer Ganzuri pozvao je demonstrante da njegovoj vladi daju dva meseca za ispunjenje njihovih zahteva, od kojih je glavni što skorija predaja vlasti civilnom rukovodstvu.

Počelo glasanje putem interneta

Egipćani koji žive u inostranstvu su mogli da preuzmu sa sajta egipatske vlade glasački listić i pošalju ga ili predaju lično u ambasadama Egipta u zemlji u kojoj žive. Kako je objavio egipatski dnevnik Al-Ahram na engleskom jeziku, samo 300.000 Egipćana koji žive u inostranstvu od, kako se procenjuje oko osam miliona, prijavilo se za glasanje.

Birači treba da izaberu 498 poslanika u donjem domu parlamenta, dok će 10 poslanika imenovati Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog saveta koji upravlja zemljom otkako je u februaru svrgnut Mubarak.

Glasanje počinje sutra, a biće okončano 10. januara. Konačni rezultati se očekuju 13. januara. Glasači će ponovo izaći na birališta 29. januara da bi izabrali članove gornjeg doma parlamenta, koji uglavnom ima ustavotvornu ulogu.

Za naklonost birača bore se partija "Sloboda i pravda" preko koje će Muslimanska braća ostvariti svoj uticaj, zatim koalicija "Revolucija se nastavlja", osnovana u oktobru posle ustanka naroda protiv Mubaraka, koja okuplja grupu levičarskih partija i "Egipatski blok", najveća liberalna koalicija sačinjena od 15 partija.

Očekuje sa da će islamisti dobiti najveći broj glasova. Za sada se ne zna u kom vremenskom periodu će naredni skupštinski sastav raditi jer će odluka o tome biti doneta novim ustavom, koji će biti usvojen posle izbora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво