Читај ми!

Ključa Tahrir

Hiljade Egipćana okupilo se na Trgu Tahrir u Kairu, kako bi još jednom zatražili odlazak vojnog režima sa vlasti. Egipatski imami podržali narod. Muhamed el Baradej se pridružio demonstrantima. Vojni savet saopštio da neće tolerisati nestabilnost uoči parlamentarnih izbora. SAD podržava demonstrante.

Nekoliko hiljada Egipćana okupilo se na centralnom kairskom trgu Tahrir kako bi ponovo zatražili odlazak vladajućeg vojnog saveta koji je najavio da će sprečiti svaku vrstu nereda uoči parlamentarnih izbora u ponedeljak.

"Poslednja šansa je u petak... stabilnost ili haos", poruka je sa naslovne strane državnog dnevnog lista Al Ahrama koja jasno odslikava stanje u zemlji posle krvavih sukoba koji su počeli u subotu.

Harizmatični imam Mazhar Šahin, poznat i kao "propovednik sa Tahrira", predvodio je molitvu na kairskom trgu nakon koje je pozvao okupljene građane da istraju u zahtevima za promenu vlasti.

"Naša revolucija je bila telo bez glave, a od danas ćemo imati i glavu" rekao je imam okupljenima, u trenutku kada se demonstrantima pridružio nobelovac Muhamed El Baradej, bivši direktor IAEA, koga mnogi vide na mestu sledećeg predsednika zemlje.

Posle molitve desetine prisutnih se okupilo oko El Baradeja koga su pozdravili skandiranjem "Feldmaršal mora otići", čime su aludirali na smenu feldmaršala Huseina Tantavija, komandanta Vrhovnog saveta oružanih snaga, Mubarakovog dugogodišnjeg ministra odbrane koji sada upravlja zemljom.

Veliki imam džamije Al Azhar Ahmed al Tadžeb, najuticajnije džamije u sunitskom svetu, takođe je pružio podršku demonstrantima rečima da se moli za njihovu pobedu.

Podrška velikog imama je bez presedana u novijoj istoriji Egipta koga je na to mesto imenovao predsednik zemlje. 

Sa protesta će biti ponovljen zahtev za momentalan odlazak sa vlasti vojnog saveta, koji je odbacio takvu mogućnost smatrajući da bi to bila "izdaja naroda".

Novi masovni skup demonstranata dolazi posle primirja koje su u četvrtak u ponoć postigle snage bezbednosti sa demonstrantima, koji i dalje drže blokade u glavnoj ulici koja vodi sa Trga Tahrir ka ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je, takođe, bilo poprište sukoba.

Nasilje, u kojem je 41 osoba ubijena, od čega 36 u Kairu, a više od 2.000 ljudi povređeno, dovelo je do ostavke premijera Esama Šarafa.

Vladajući vojni savet oružanih snaga u četvrtak je ponudio mandat za formiranje nove vlade Kamalu Genzuriju, bivšem premijeru svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka.

Za sada nema potvrde te informacije, ali je Al Ahram na svom sajtu preneo da je Ganzuri prihvatio da sastavi vladu nacionalnog spasa uoči izbora, javila je agencija AFP.

SAD podržava egipatski narod

Sjedinjene Američke Države ponovo su podržale Egipćane, koji tražeći jednostavniju i bržu tranziciju u demokratiju posle obaranja režima Hosnija Mubaraka, protestuju na glavnom prestoničkom Trgu Tahrir.

"SAD će nastaviti da pružaju podršku Egipćanima u izgradnji demokratije koja priliči slavnoj istoriji njihove zemlje", navode iz Bele kuće.

"Čvrsto verujemo da na novu egipatsku vladu odmah moraju buti preneta stvarna ovlašćenja", navodi se u saopštenju Bele kuće i dodaje da prenos vlasti mora da se odigra na pravedan i sveobuhvatan način koji odgovara legitimnim težnjama Egipćana.

Bela kuća je saopštila da duboko žali zbog gubitka ljudskih života i apeluje na egipatske vlasti da sprovedu nezavisnu istragu o okolnostima tih pogibija.

Vojne vlasti odbile su zahteve demonstranata da odmah predaju vlast i juče saopštile da će prvi krug parlamentarnih izbora početi sledeće nedelje, kao što je planirano, uprkos sukobima u Kairu i drugim gradovima u kojima je poginulo više od 30 ljudi.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво