Читај ми!

Egipat dobio novog mandatara

Bivši egipatski premijer Kamal Ganzuri postavljen je za mandatara nove vlade. Vojni savet se nada da će tim potezom umiriti demonstrante. Egipatska vojska na Fejsbuku objavila da se "izvinjava" zbog žrtava.

Egipatske vojne vlasti, u nameri da umire masovne demonstracije, postavile su bivšeg premijera Kamala Ganzurija za mandatara nove vlade. Premijersku funkciju je obavljao od 1996. do 1999. godine.

Prethodni kabinet, koji je takođe postavio vojni savet, dao je ostavku početkom nedelje zbog nasilnih protesta u Kairu i drugim gradovima. 

Vojni savet je rekao da će parlamentarni izbori početi sledeće nedelje kao što je i planirano.

Uprkos obećanjima da će ubrzati proces tranzicije i prenos vlasti na civilnu vlast mnogi Egipćani strahuju da vojni saveta namerava da ostane na vlasti. 

Sukobi na prestoničkom trgu Tahrir su utihnuli, ali demonstranti pozivaju na izlazak na ulice i obnavljanje protesta sutra.

Egipatska vojska je jutros uputila "izvinjenje" zbog ubijenih demonstranata. U saopštenju Vrhovnog saveta oružanih snaga, objavljenom na Fejsbuku, izražava se "duboko žaljenje i iskreno izvinjenje zbog smrti mladih lojalnih Egiptu tokom nedavnih događaja na trgu Tahrir".

Policija i demonstranti koji traže ostavku prelazne vojne vlade u Egiptu, sklopili su u sredu uveče primirje koje je stupilo na snagu rano jutros.

Agencija Rojters javila je da se primirje poštuje i da na glavnom kairskom trgu Tahrir nema sukoba, ali da se tamo i dalje nalazi veliki broj demonstranata koji odbijaju da se povuku.

Međutim, svedoci su izjavili televizijama Al Džazira i Si-En-En da je policija prekršila primirje tako što je "bez razloga" ispaljivala suzavac na demonstrante u manjim ulicama oko trga Tahrir.

U sukobima koji su počeli u subotu u Kairu i više drugih egipatskih gradova poginulo je najmanje 40 ljudi, a većina na trgu Tahrir u centru glavnog grada.

Nevladine organizacije i lekari optužuju vojsku da je demonstrante gađala gumenim mecima direktno u oči. Kao uzrok smrti nekih od učesnika protesta navodi se i gušenje od prekomerna doze suzavca.

Neki od demonstranata su poginuli i od vatrenog oružja. Ovi protesti su najteža kriza od kako je vojska preuzela rukovođenje zemljom od 11. februara i zbacivanja bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

U Egiptu se 28. novembra održavaju poslanički izbori, prvi od zbacivanja Mubaraka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво