Читај ми!

Nemiri u Egiptu ne prestaju

Novi nemiri u Egiptu, u jutrošnjim sukobima u Aleksandriji stradala jedna osoba. Demonstranti odbili ponudu vojnih vlasti da se civilna vlast uspostavi u junu 2012. U višednevnim neredima u Egiptu poginulo 38 ljudi.

Nemiri u Egiptu, u kojima je za pet dana poginulo 38 ljudi, a više hiljada ranjeno, nastavljeni su i danas. U sukobima demonstranata sa policijom u Aleksandriji jutros je poginula jedna osoba.

Lider vojnih vlasti Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog saveta, koji upravlja zemljom otkako je u februaru posle masovnih protesta svrgnut Hosni Mubarak, potvrdio je da će civilni predsednik biti izabran u junu, šest meseci ranije nego što se pretpostavljalo.

Međutim, taj ustupak odmah je odbacilo nekoliko desetina hiljada demonstranata na Trgu Tahrir u Kairu. Demonstranti traže da se feldmaršal Husein Tantavi odmah povuče i vlast prepusti prelaznom civilnom savetu.

"Odlazi! Odlazi!" i "On mora da ode! Mi nećemo otići!", uzvikivali su okupljeni noćas na Trgu Tahrir, reagujući na Tantavijeve izjave, javio je Rojters.

Parlamentarni izbori u Egiptu počeće u ponedeljak, ali će se okončati tek u januaru.

"Bili smo vrlo naivni kad smo vlast predali u ruke onima koji nastavljaju Mubarakov režim. Vojska mora da preda vlast civilima", kaže predsednički kandidat Botania Kamel.

Egipćani su posebno nezadovoljni nagoveštajem da će se pitanje da li vojna vlast treba da se okonča izneti na referendum, jer smatraju da iza toga stoji plan da se nacija podeli.

Za sada nije poznato kako bi referendum o vojnoj vlasti mogao da se organizuje, niti koja bi alternativa mogla da se ponudi do predsedničkih izbora u junu, koji su prethodno planirani za kraj 2012. ili početak 2013. godine.

Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je egipatske vlasti da obustave prekomerno nasilje nad demonstrantima, ističući da je neophodna hitna i nezavisna istraga ubistva koja su se dogodila u sukobima sa snagama bezbednosti.

"Pozivam egipatske vlasti da okončaju očigledno prekomernu upotrebu sile nad demonstrantima na Trgu Tahrir i drugde u zemlji, uključujući, kako se tvrdi, nedozvoljenu upotrebu suzavca, gumenih metaka i bojeve municije", rekla je Navi Pilaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво