Читај ми!

Agenti CIA u rukama Hezbolaha

Veliki poraz Amerike na Srednjem istoku. Iran i Hezbolah pohvatali desetak špijuna CIA. Vašington strahuje da su pogubljeni, ili će se to uskoro dogoditi. Agenti CIA otkriveni u piceriji u Bejrutu.

Američki napori da prodru u srž iranskog nuklearnog programa i razotkriju planove Hezbolaha protiv Izraela doživeli su najteži udarac u poslednjih nekoliko decenija, pošto su Teheran i njihova podružnica u Libanu zarobili desetak agenata Centralne obaveštajne agencije, o čijoj se sudbini ne zna apsolutno ništa.

"Špijunaža je opasan posao", rekao je televizijskoj mreži Ej-Bi-Si neimenovani zvaničnik u Vašingtonu koji je potvrdio gubitak izvesnog broja agenata u poslednjih šest meseci. "Rizici često donose uspeh, ali nekad doživite i poraz".

Za agente uhvaćene na teritorijama koje kontroliše Hezbolah, suštinski, nema nikakve nade, jer ta organizacija najčešće strelja zarobljene špijune, ali i osobe za koje se sumnja da su izdali njihovu borbu.

"Ukoliko su zaista špijuni koji su špijunirali Hezbolah, ne verujem da ćemo ih više videti. Oni su veoma, veoma okrutni momci koji nikome ne opraštaju", rekao je bivši agent CIA Robert Ber, koji je tokom osamdesetih bio stacioniran u Bejrutu.

Istovremeno, razbijanje dve nezavisne špijunske mreže u regionu za koji je SAD životno zainteresovan predstavlja najveći udarac za američke špijunske službe još od 11. septembra 2001. godine i ubistva šefa lovaca na Osamu bin Ladena 2009. godine.

Hezbolah, koji gro sredstava za dejstva dobija direktno iz Irana, važi za najvećeg protivnika SAD na Bliskom istoku i organizaciju odgovornu za smrt više Amerikanaca od same Al Kaide. Hezbolah je samo u jednom napadu, 1983. godine u Bejrutu, ubio više od 300 ljudi, uključujući i 260 Amerikanaca.

Reakcije u Vašingtonu na hvatanje špijuna su različite. Izvestan broj zvaničnika tvrdi da ovaj događaj nije rezultat slabosti američkih obaveštajaca, već veštine Iranaca i njihovih učenika u Libanu. Drugi, pak, smatraju da odgovornost snose čelnici CIA, zbog "loše urađenog posla".

Cela akcija tekla je prilično jednostavno, dva agenta Hezbolaha povezala su se sa operativcima CIA u Bejrutu i uspeli da ih ubede da žele da rade za Amerikance. Američki agenti su se sa svojim izvorima sastajali u lokalnoj piceriji, pa su obaveštajci Hezbolaha uspeli da identifikuju desetak špijuna koji su tu dolazili.

Prema izveštajima iz Vašingtona, operativci CIA ulenjili su se i sastajali sa više saradnika na istom mestu.

Gotovo istovremeno, iranska obaveštajna služba uspela je da "provali" tajnu internet-komunikaciju između centrale i agenata na terenu koje je plaćala CIA, koja još uvek nema jasnu predstavu koliko je agenata izgubljeno u toj državi.

Prema obimu informacija koje u poslednje vreme dolaze iz Irana nije nemoguće da je srušena kompletna mreža doušnika, odnosno da su Iranci uhapsili na desetine agenata.

Iranske vlasti su još u maju saopštile da je uhapšeno tridesetak američkih i izraelskih špijuna.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи