Читај ми!

Berluskoni podneo ostavku

Premijer Italije Silvio Berluskoni podneo ostavku, nakon što je parlament usvojio program ekonomskih reformi. Berluskonijev naslednik najverovatnije bivši evropski komesar Mario Monti.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni podneo je ostavku pošto je parlament usvojio ekonomske reforme, što je premijer postavio kao preduslov za odlazak sa dužnosti. Predsednik Italije Đorđo Napolitano prihvatio je Berluskonijevu ostavku, posle sastanka u predsedničkoj palati, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Italije, prenele su agencije.

Pre nego što je Berluskoni podneo ostavku, hiljade demonstranata okupilo se ispred kancelarije predsednika mašući italijanskim zastavama i noseći plakate sa natpisima "Baj, baj, Silvio". Demonstranti su nosili i transparente na kojima je pisalo "Klovn" i "Konačno". 

"Duboko sam ogorčen", rekao je Berluskoni italijanskoj agenciji ANSA, reagujući na skandiranje ispred predsedničke palate.

Odlazak Berluskonija, koji je u proteklih 17 godina 10 godina proveo na vlasti, ostavlja Italiju u političkom vakuumu, pa se očekuje brzo imenovanje novog mandatara.

Berluskoni je saradnicima iz partije Narod slobode (PDL) poručio da će podržati novu prelaznu vladu, ali samo ako nastavi sa reformama u skladu sa zahtevima EU, i da, u protivnom, može u bilo kom trenutku obustaviti podršku.

Sada je otvoren put Napolitanu da imenuje novog mandatara, a očekuje se da će to biti bivši evropski komesar Mario Monti.

Berluskoni, koji nije uspeo da obezbedi većinu tokom ključnog glasanja održanog u utorak, obećao je da će se povući kada parlament konačno usvoji ekonomske mere, što su od Italije zahtevali evropski partneri kako bi se povratilo poverenje tržišta u italijanske javne finansije.

Paket mera usvojen je danas. Time je označen kraj 17-godišnje političke ere premijera Berluskonija, desničara, koji je sebe nazivao Hristom politike i dominirao političkom scenom Apeninskog poluostrva - kao premijer i opozicionar.

Milijarder i medijski magnat iz Milana, koji je ujedinio italijansku desnicu 90-ih, svojevremeno je iritirao Vašington, rekavši da je priznanje nezavisnosti Kosova američka provokacija Rusije. Silviju Berluskoniju pripisuju se i brojni skandali, od optužbi za korupciju, do veza sa maloletnicama.

"Svedoci smo kraja - ne samo jedne vlade, već celog političkog sistema. Tokom političke karijere, Berluskoni je formirao i vlast i opoziciju. Imao je zlatni dodir kralja Mide, ali ne verujem u njegovu političku budućnost", izjavio je analitičar Masimo Franko.

Među Berluskonijevim kolegama iz sveta, među prvima se oglasio ruski premijer Vladimir Putin, koji za svog italijanskog prijatelja kaže da je jedan od poslednjih Mohikanaca u evropskoj politici, koji je Italiji doneo političku stabilnost, posle čestih smena vlada.

Silvio Berluskoni je rođen 29. septembra 1936. godine u Milanu. Bio je vođa političkog pokreta Forca Italija (Napred Italijo), partije koja je osnovana 1994. godine. Godine 2008. godine stranka je raspuštena i Berluskoni je osnovao novu partiju Narod slobode, koju i sada predvodi.

Na mestu italijanskog premijera bio je tri puta - od 1994. do 1995. godine, od 2001. do 2006. i od 2008. do 2011. godine, što je najduže od svih italijanskih premijera posle Drugog svetskog rata.

Treći je čovek po bogatstvu u Italiji, koje je prema Forbsovoj listi 2010. godine iznosilo devet milijardi dolara.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво