Читај ми!

Berluskoni, ostavka ili novi trik

Pritisnut sa svih strana teretom krize, Silvio Berluskoni ponudio ostavku, ali tek kada parlament usvoji paket zakona koji traži EU. Berluskoni je, takođe, rekao da se neće kandidovati na eventualnim prevremenim izborima.

Italijanske akcije na svetskim finansijskim tržištima skočile su istog trenutka kada je Silvio Berluskoni obećao da će podneti ostavku na mesto premijera, doduše tek kada parlament usvoji paket zakona koji od Italije traži Evropska unija.

Berluskoni je, takođe, rekao da se neće kandidovati na eventualnim prevremenim izborima.

"Podneću ostavku čim taj zakon bude usvojen, pošto verujem da je većina izgubljena, vidim izbore početkom februara i neću se na njima kandidovati", rekao je Berluskoni, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

"Posle usvajanja ovog finansijskog zakona koji ima amandmane za sve što je Evropa tražila od nas, povućiću se da bi šef države mogao da započne konsultacije", rekao je ranije Berluskoni televiziji Kanal 5, čiji je vlasnik.

Pad italijanskih akcija i sve skuplji krediti za tu državu glavni su razlozi zbog kojih ogromna većina Italijana više ne želi da vidi Berluskonija u kabinetu premijera, što se odmah osetilo i u parlamentu, gde je izgubio apsolutnu podršku, mada je Senat na jedvite jade progurao budžetski račun za prošlu godinu.

Italijani će, ipak, morati da sačekaju bar nedelju dana, jer paket briselskih zakona još uvek nije ni stigao u Senat, koji će, istovremeno, biti i poprište komplikovanih pregovora posle kojih će biti jasno da li će Italija dobiti novu vladu, ili će morati da se spremi za vanredne izbore.

Analitičari upozoravaju da bi Berluskonijeva ponuda mogla predstavljati vešt politički manevar, kojim je "zločesti dečko" evropske političke scene, vezujući svoju sudbinu za ishod glasanja o ovim zakonima, blokirao i opoziciju i prebege iz svojih redova, jer je sada malo verovatno da će se bilo ko drznuti da poverenje vladi testira tokom usvajanja akata ključnih za budućnost države.

Ukoliko zakoni budu usvojeni, smatraju Italijani, državu sasvim sigurno čekaju vanredni izbori, na kojima će Berluskoni ponovo biti glavni kandidat svoje partije, ali sa okrnjenim oreolom nepobedivosti na italijanskoj političkoj sceni.

Situacija na berzama

Nema, međutim, dileme da je Berluskoni ozbiljno uzdrman, o čemu svedoče i fotografije njegovih zabeleški tokom glasanja u parlamentu, na kojima piše "ostavka" i "osam izdajica".

Nije poznato da li je među "izdajicama" i Umberto Bosi, Berluskonijev ključni koalicioni partner koji ga je u utorak zamolio da podnese ostavku "zarad dobra Italije", koja bi se sa svega nekoliko loših poteza mogla pretvoriti u novi epicentar krize u evrozoni.

Oliver Rot sa Frankfurtske berze rekao je da berze uopšte nisu srećne zbog situacije u Italiji, jer Berluskoni već nekoliko nedelja pokazuje da sa njim neće biti stabilnosti oko mera štednje koje su nam potrebne.

Prema njegovim rečima, berzama je potrebna stabilnost, a upravo je stabilnost ono što Berluskoni ne može da garantuje.

Evropi, suočenoj sa mogućim bankrotom Grčke, neophodna je ekonomska stabilnost Italije.

Ekonomski strateg Alek Jang kaže da mnogi smatraju da je Evropski Fond za ekonomsku pomoć previše mali da bi spasao Italiju.

"Investitori se sve više plaše da će Italija postati nova Grčka, a za to nema dovoljno para. Stoga, puka promena vlasti u Italiji ne rešava problem na duže staze", naveo je Jang.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво