Читај ми!

Berluskoni podnosi ostavku

Italijanski premijer Silvio Berluskoni obećao da će podneti ostavku nakon što parlament usvoji ekonomske reforme koje traži Evropska unija. Glasanje o tim merama planirano sledeću sedmicu.

Premijer Italije Silvio Berluskoni obećao je večeras u razgovoru sa predsednikom Đorđom Napolitanom da će podneti ostavku nakon što parlament usvoji ekonomske reforme koje traži Evropska unija.

Posle današnjeg neuspeha vladajuće koalicije da obezbedi apsolutnu većinu na važnom glasanju u parlamentu i poziva opozicije da podnese ostavku Berluskoni se sastao sa predsenikom i preneo mu da je "svestan rezultata glasanja i njegovog značenja", preneli su italijanski mediji.

U saopštenju kabineta italijanskog predsednika navodi se da je Berluskoni obećao da će podneti ostavku čim ekonomske reforme budu usvojene u parlamentu. Glasanje o tim merama planirano je za sledeću sedmicu, prenosi AP.

Italijanski parlament usvojio je danas zakon o budžetu koji je predložila vlada, ali glasanje je pokazalo da premijer Berluskoni više ne može da računa na apsolutnu većinu u Predstavničkom domu.

Berluskoni je izborio usvajanje budžeta, zahvaljujući opoziciji koja nije glasala, ali je izgubio apsolutnu većinu u parlamentu. Time je stvoren još jedan razlog za nove pritiske da podnese ostavku.

"Vlada nema većinu u ovoj skupštini", rekao je odmah po glasanju šef glavne opozicione partije, Demokratske stranke, Pjerluiđi Bersani, a pozivima Berluskoniju da ode sa funkcije pridružio se i njegov glavni koalicioni partner Umberto Bosi.

Berluskoni je na te pozive, međutim, odgovorio da će "ako treba da umre, umreti u parlamentu", prenose italijanski mediji.

"Ne razumete, ja sam rođen na izborima, pred očima javnosti i ako treba da umrem umreću u parlamentu," rekao je Berluskoni ministrima koji su ga pozvali da razmotre moguće opcije, dodajući da neće podneti ostavku zbog osipanja većine, prenosi Korijere dela sera.

Berluskonijeva većina se osula pre glasanja o budžetu pri čemu je nekoliko poslanika podnelo ostavku ili reklo da će se usprotiviti predloženom zakonu.

Berluskoni na testu

Glasanje o budžetu koje je obično rutinska stvar tako je poprimilo mnogo veći značaj kao test Berluskonijeve političke snage.

Italijanski premijer je do sada insistirao na tome da ima dovoljnu podršku i još juče je demantovao navode da podnosi ostavku, nazivajući ih "neosnovanim glasinama."

Posle sinoćnjih razgovora unutar sopstvene partije i sa liderima Lige za sever Berluskoni je ostao pri tome da će sačekati da vidi ishod glasanja pre nego što donese konačnu odluku.

Inače, italijanski budžetski deficit je relativno nizak, ali kombinacija niske stope rasta italijanske privrede i javnog duga od 1,9 biliona evra, što je više nego grčki, španski i portugalski dug zajedno, kod investitora je podstakla strahovanja da bi Italija mogla da bude sledeća žrtva evropske dužničke krize.

Ta činjenica veoma brine i Brisel, tim pre što je reč o trećoj ekonomiji evrozone, pa bi bankrot Italije bio poguban za EU.

Ekonomska situacija u Italiji veoma je zabrinjavajuća i ta zemlja se suočava s "veoma značajnim" tržišnim pritiskom, kaže komesar Evropske unije za ekonomska pitanja Oli Ren.

Inspektori Evropske komisije doputovaće večeras u Rim, gde će sutra razgovarati sa italijanskim vlastima o kresanju budžeta i ekonomskim reformama, neophodnim za povratak tržišnog poverenja, rekao je Ren posle sastanka sa ministrima finansija EU.

Kamate na italijanske pozajamice porasle su na najviši nivo otkad Italija koristi evro - 6.6 odsto. 

Opozicioni levi centar ranije je najavio da će tražiti glasanje o poverenju vladi kojim će, kako su rekli, srušiti Berluskonija čak i ako preživi današnje glasanje o budžetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара