Sejf beži u Hag

Pobunjenici, britanski i katarski specijalci još uvek pretražuju pustinju na granici prema Nigeru i Alžiru, nadajući se da bi mogli nabasati na Sejfa al Islama. Njegova ponuda da se preda Međunarodnom krivičnom sudu predstavlja pokušaj da se "kupi vreme", smatraju nove vlasti. Gadafijev sin, u međuvremenu, navodno tražio avion kako bi otišao u Hag.

01.32 - Milicija novih libijskih vlasti uhapsila, pa zatim sa drugog sprata bacila jedog od Gadafijevih saradnika, Omara Dordu, koji je tom prilikom teško povređen. Misija UN u Tripoliju obećala istragu. 

00.40 - Sejf al Islam i definitivno na teritoriji Nigera. Preko kontakata u Južnoj Africi i Maliju pokušava da organizuje prebacivanje u Hag, kako bi se predao Međunarodnom krivičnom sudu, tvrde nove vlasti.

20.26 - Operacije NATO u Libiji završavaju se 31. oktobra. 

16.55 - Sejf al Islam je definitivno napustio Libiju i kreće se prema Maliju, gde je jutros stigao Abdulah Senusi. Gadafijev sin se prethodnih nekoliko dana krio u Nigeru.

16.35 - Šef Gadafijeve tajne službe Abdulah Senusi prešao iz Nigera u Mali.

16.25 - Savet bezbednosti UN jednoglasno podržao ukidanje zone zabranjenih letova iznad Libije.

Potera za poslednjim članom porodice Gadafi, koji bi mogao biti u Libiji, nastavljena je nesmanjenom žestinom i u poslednja 24 časa, uprkos prilično konfuznim signalima koji dolaze iz tabora Sejfa al Islama.

Deo novih vlasti je, indirektno, uključen u pregovore koji bi mogli voditi ka predaji Sejfa al Islama Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, ali većina lidera pobune smatra da ponuda Gadafijevog sina predstavlja samo manevar, kako bi se kupilo vreme za beg iz Libije.

"I Sejf al Islam i Abdulah Senusi dobro znaju da ćemo tražiti da suđenje bude održano u Libiji... To je naše pravo, koji niko, uključujući i Međunarodni sud pravde, ne mogu da nam oduzmu", rekao je visoki zvaničnik novih vlasti arapskim medijima.

Pitanje je da li je takav potez uopšte potreban Gadafijevom omiljenom sinu, jer su vlasti u Nigeru još pre skoro 48 časova saopštile da se on nalazi na teritoriji te države, ali u zabačenim pustunjsnkim predelima i van domašaja vlasti.

Dolivajući ulje na vatru, Sejf al Islam se odbratio sledbenicima preko arapskim medija, obećavajući osvetu ubicama svog oca i brata, koji su, u međuvremenu, sahranjeni na nepoznatoj lokaciji, negde u libijskoj pustinji.

"Pobunjenici su zapalili vatru i sada će morati da osete plamen. Prolili si krv koja će sada teći u potocima. Ja sam sin mog oca i brat Mutasimov. Ja sam sin Libije i progoniću ubice do samog kraja", navodi se u poruci Sejfa al Islama.

Sejfa al Ilama, kako se veruje, čuvaju Tuarezi, pa je potraga samim tim komplikovanija, jer se borci novih vlasti nerado odlučuju na ulazak na njihovu teritoriju, uprkos činjenici da im u poteri logističku podršku pružaju bespilotne letelice i spacijalci NATO i Katara.

Osim Tuarega, u grupi naoružanih boraca koja prati Sejfa al Islama nalazi se i nekoliko južnoafričkih plaćenika, koje je, navodno, angažovala kompanija koja je godinama održavala bliske odnose sa Gadafijevim režimom.

Sejf al Islam je, navodno, prešao u Niger još početkom sedmice, ali su lokalni vlastodršci tražili previše novca kako bi pristali da ostane na njihovoj teritoriji. Gadafijev sin, kako navode zapadni obaveštajci, nosi najmanje deset miliona dolara.

Suđenje Gadafijevim ubicama? 

Nove libijske vlasti odlučne su a izvedu pred sud ubice bivšeg libijskog vodje Moamera Gadafija koji je umro pod još nerazjašnjenim okolnostima, što je navelo međunarodnu zajednicu da zahteva otvaranje istrage.

"Kada je reč o Gadafiju, nećemo čekati da to neko traži od nas", rekao je potpredsednik Prelaznog nacionalnog saveta Abdel Hafiz Goga.

"Istraga je već pokrenuta. Usvojili smo etički kodeks o ponašanju prema ratnim zarobljenicima. Uveren sam da je reč o individualnom činu, a ne činu revolucionara ili nacionalne vojske", rekao je on.

Goga je rekao da će "onaj ko je odgovoran (za Gadafijevo ubistvo), ko god to bio, biti izveden pred sud gde će imati pravedno suđenje".

Okolnosti pod kojima je Gadafi umro još nisu sasvim rasvetljene. Nove vlasti uporno se drže verzije da je svrgnuti libijski vodja umro 20. oktobra od rana zadobijenih u unakrsnoj vatri istog dana, dok brojni izvori tvrde da mu je iz blizine pucano u glavu, odnosno da je likvidiran.

 

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво