Čovek koji je ubio Gadafija

Jedan od ustanika priznao da je ubio Moamera Gadafija. Bivši libijski lider brutalno mučen. Gadafijeva porodica traži tela ubijenih članova, a UN i Amnesti internešenal traže nezavisnu istragu. Sejf al Islam još na slobodi. Prelazne vlasti razmišljaju o sahrani na moru poput Osame bin Ladena. Gadafijevo bogatstvo procenjeno na 200 milijardi dolara, piše "El-Ej tajms".

01.08 - Britanski obaveštajci tvrde da je Sejf al Islam ostao bez obe ruke u napadu NATO aviona, ali je, ipak, uspeo da izmakne poterama pobunjenika. 

23.12 - Šef Gadafijeve tajne službe, Abdulah Senusi uspeo da se dokopa Nigera. Ustanici pretpostavljaju da se u toj državi nalazi i Sejf al Islam, ali o njegovom kretanju nema nikakvih pouzdanih podataka.

19.58 - Jedan od ustanika priznao da je ubio Gadafija. Pucao dva puta, u grudi i u glavu. Kao dokaz ponudio Gadafijevu krvavu košulju i prsten koji je skinuo sa leša bivšeg libijskog lidera.

15.54 - I Gadafijev sin Mutasim prošao sličan put pred smrt. Posle zarobljavanja, pobunjenici mu dali cigaretu, a zatim ga brutalno ubili. Potraga za Sejfom al Islamom i dalje traje, bez ikakvih naznaka da li je on uopšte živ. 

13.40 - Moamer Gadafi brutalno mučen pred smrt. Na novim snimcima se jasno vidi kako ga grupa ljudi posle zarobljavanja, teško povređenog, odvodi, vređa, udara i na druge načine muči.  

11.10 - Izbori za Nacionalni kongres biće zakazani za najviše osam meseci, rekao premijer prelaznih vlasti Mahmud Džibril, i dodao da će to telo imati dva zadatka - donošenje ustava i formiranje parlamenta.

Poslednji deo slagalice porodice Gadafi još uvek nedostaje. Sin Moamera Gadafija Sejf al Islam je na slobodi, a pouzdanih informacija o tome gde se naslednik bivšeg libijskog lidera nalazi nema.

Jedino što se sa sigurnošću zna jeste da je "mač islama" uspeo da se izvuče iz Sirta pre nego što je grad pao pod kontrolu pobunjenika i da se zaputio na jug prema granici sa Nigerom.

Pored pronalaženja Gadafijevog sina, najbitnija stvar za prelazne libijske vlasti u ovom trenutku je odgovaranje na pitanja kako je bivši libijski lider ubijen i na koji način i kada će biti sahranjen.

Smrt Moamera Gadafija podigla je veliku prašinu i otvorila mnogo pitanja u vezi sa okolnostima pod kojima je ubijen.

Ujedinjene nacije i Amnesti internešenal zahtevaju od libijskih vlasti punu i nezavisnu istragu, pošto snimci hvatanja Gadafija pokazuju da je on, uprkos činjenici da je teško ranjen, prebijen i mučen.

Kako prenosi Rojters u zapadnim vojnim krugovima preovladava sledeća verzija događaja.

Moamer Gadafi, sa nekoliko desetina vernih telohranitelja i komandantom sada nepostojeće armije Abu Bakr Junisom, krenuo je u četvrtak u zoru konvojem od 60 vozila iz Sirta, ka zapadu, ali su francuski avioni presreli konvoj.

Pošto su bili okruženi i izloženi udarima NATO aviona, Gadafi i par boraca zaklon su našli u obližnjim cevima gde su ga pobunjenici i uhvatili.

Gadafi je bio živ kada je uhvaćen i govorio je, lica poprskanog krvlju, "Bože zabrani ovo" i "Razlikujete li dobro od lošeg?".

"Zarobili su ga živog i dok su ga odvodili, tukli su ga, a zatim ubili", prenosi Rojters navode visokog zvaničnika Nacionalnog prelaznog saveta, koji su u suprotnosti sa saopštenjem premijera prelaznih libijskih vlasti Mahmuda Džibrila. Prema zvaničnom saopštenju Gadafi je podlegao povredama od zadobijenog metka u glavu u unakrsnoj vatri između boraca nove libijske vlasti i njegovih pristalica.

Gadafi kao Osama bin Laden?

Dok se čeka na istragu, Gadafijevo telo je izloženo u frižideru u tržnom centru u Misurati, a više hiljada Libijaca čeka ispred centra u želji da se lično uveri u smrt dugogodišnjeg libijskog lidera.

Preostali članovi porodice Gadafi zatražili su preko televizijskog kanala "Arai", sa sedištem u Siriji, da im se tela Gadafija, njegovog sina Mutasima i drugih koji su u petak ubijeni predaju kako bi mogli da ih sahrane dostojanstveno.

"Pozivamo Ujedinjene nacije, Organizaciju islamske konferencije i Amnesti Internešenel da primoraju Nacionalni prelazni savet da preda tela mučenika našem plemenu u Sirtu i da mu dozvoli da obavi ceremoniju sahrane po islamskim običajima i pravilima", piše u saopštenju.

Premijer prelaznih vlasti Mahmud Džibril doputovao je u Misratu, gde će razgovarati sa lokalnim predstavnicima o načinu da se sahrani bivši libijski lider. Jedna od mogućnosti koje se spominju jeste da se njegovo telo sahrani u moru, poput Osame bin Ladena.

Međutim, lokalni komandant pobunjeničkih snaga u Misrati, Abdul Salam Eleiva je, pokazujući na telo bivšeg libijskog lidera, rekao da će Gadafi biti sahranjen po svim muslimanskim običajima.

"Dobiće svoja prava. Njegovo telo će biti oprano i tretirano sa dostojanstvom. Očekujem da će biti sahranjen u narednih 24 časa na muslimanskom groblju", rekao je Eleiva.

NATO odlazi

Generalni sekretar Anders Fog Rasmusen rekao je da je NATO doneo preliminarnu odluku da 31. oktobra prekine operaciju Ujedinjeni zaštitnik.

Poput drugih zapadnih zvaničnika Rasmusen nije izrazio nikakvo žaljenje zbog, najblaže rečeno, stravične smrti Moamera Gadafija.

"Pokrenuli smo složenu operaciju koju smo sprovodili sa velikom pažnjom i brigom. Veoma sam ponosan na ono što smo postigli", zaključio je Rasmusen.

Šta dalje?

Sve dok je Gadafi bio živ Nacionalni prelazni savet je delovao, uprkos čestim razmiricama u Bengaziju, kao složna skupina sposobna da održi zakon i red u zemlji.

Čovek koji je Libijom vladao 42 godine, uspevao je sve do proleća ove godine da drži pod kontrolom veliki broj plemena i njihovih glavešina.

Od početka pobune, mnoga plemena ujedinila su se oko zajedničkog cilja da zbace sa vlasti "brata i vođu revolucije", kako je Gadafi voleo da se naziva.

Međutim, sa Gadafijevom smrću sve se menja. Bez te veze, koju je predstavljala mržnja prema bivšem libijskom lideru, mnogi u zemlji i na Zapadu se pitaju da li nove vlasti mogu da oforme jedinstvenu i efikasnu vlast ili će plemenske razmirice, nesuglasice i podele preovladati.

broj komentara 178 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. okt 2011, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

isus hristos

a ti ako si pravoslavac ne pise se isus ovako!!!

(ponedeljak, 24. okt 2011, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Sramota me je sto zivim na planeti gde se slavi necije ubistvo ma cije god ono bilo.Gde "civilizovan" covek i dalje dela nagonski bez logike i morala. Ps.

(nedelja, 23. okt 2011, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

.........

Pricas tako zato sto ne znas kako se tamo zivelo i kako se radilo.

(nedelja, 23. okt 2011, 18:04) - Misa,Nis,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Srbija! [neregistrovani]

Legenda!?

Pukovnik M.Gadafi, Predsednik Libije, koja je veca od Evropskog kontinenta, i pored sankcija uvedenih od strane SAD i "sluga iz EU", pre 20g. je u top 10 drzava u Svetu, pomagao je Srbiji u najtezim trenucima 99g, snabdevao naftom i humanitarnoj pomoci, kada su ginula nasa deca od tih istih bombi koje su sada unistavale Libiju! Pukovnik je ziva legenda postao dok se ti nisi mozda ni rodio! Ako je mrtav, Vecna mu slava, ako je ziv...

(nedelja, 23. okt 2011, 15:29) - aнониман [neregistrovani]

re: citulja

Не објављујте читуље живом човеку, грех је!

(nedelja, 23. okt 2011, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Gadafi JE legenda!

A ti ne znas ni ko si ni sta si.

(nedelja, 23. okt 2011, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

@u pravu si...

Ako je Gadaffi Legenda??????......Onda sam ja Jesus hristus.

(nedelja, 23. okt 2011, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

re-Ključ i katanac

"Bezimeni" Kjuc i Katanac Nije rodjen juce sa TV i internetom! Kljuc i katanac je davno rodjen!Nista se novo na zemaljskoj kugli ne dogadja VJEKOVIMA Samo SILA i MOC vlada kao i obicno. Na zapadu nista novo Na istoku stare price!!!

(nedelja, 23. okt 2011, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

"srbi"

"srbi" VI ste svoje davno otpevali Svoje "heroje" u hag poslali! PS:Samo heroji umiru! Zivili heroji!!!

(nedelja, 23. okt 2011, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

re-Budala

Pobjednicima je dozvoljeno sve! Gubitnici su ti koji placaju CENU ceh!