Читај ми!

Ubijen Moamer Gadafi

Moamer Gadafi preminuo od rana koje je zadobio u borbama za Sirt. Na sličan način skončao i njegov sin Mutasim. Sejf al Islam prvo proglašen mrtvim da bi se ispostavilo da niko ne zna gde je. Francuzi preuzeli kredit za zaustavljanje Gadafijevog konvoja.

03.05 - Moamer Gadafi, hicem u glavu, ubijen u obračunu njegovih telohranitelja i ustanika.  Pobunjenici se predomislili, Sejf al Islam nije mrtav i o njegovom boravištu se ne zna ništa.

21.17 - Gadafi će biti sahranjen na tajnoj lokaciji, javlja Al Arabija. 

20.06 - Telo Gadafijevog sina Sejf al Islama dovezeno na aerodrom u Misurati. 

19.07 - Ustanici tvrde da su uhvatili Sejfa al Islama. 

17.22 - Mutasim Gadafi umro u Sirtu od zadobijenih rana. 

16.51 - Pojavio se snimak Mutasima Gadafija, povređenog i krvavog, ali živog. 

15.22 - Telo Moamera Gadafija dopremljeno u Misuratu. 

15.03 - Mutasim Gadafi zarobljen u Sirtu. 

15.01 - Lideri ustanika potvrdili autentičnost fotografija ranjenog Gadafija. 

14.33 - Gadafijevo telo biće prebačeno na tajnu lokaciju iz bezbednosnih razloga. 

14.05 - Moamer Gadafi mrtav, okolnosti nejasne. Ustanici tvrde da je ranjen u napadu NATO-a, posle čega je usledila pucnjava u kojoj je ranjen u obe noge i prebačen u bolnicu. Pogođen i u glavu, tvrde pobunjenici.

13.50 - Pobunjenici saopštili da je Moamer Gadafi mrtav. 

13.41 - U toku potraga za Gadafijevim sinovima Mutasimom i Seifom el Islamom. 

13.16 - Pobunjenici tvrde da je zarobljen Moamer Gadafi. Bivši libijski lider je ranjen u obe noge.

Građanski rat u Libiji je, posle više od osam meseci krvavih borbi okončan, pošto je dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi ubijen u unakrsnoj vatri u Sirtu.

Libijski premijer Mahmud Džibril, citirajući forenzički izveštaj, rekao da je Gadafi poginuo od pogodka u glavu u unakrsnoj vatri u borbama u Sirtu.

Prema njegovim rečima Gadafi je bio živ kada je uhvaćen u kanalizacionoj cevi i nije pružao otpor kada su ga odvodili. Dok je odvođen do kamiona, kojim je trebalo da bude prebačen u Misuratu, pogođen je u desnu ruku.

"Nedugo posle toga u unakrsnoj vatri pogođen je i u glavu. Forenzičari nisu uspeli da lociraju iz kog pravca je metak došao", rekao je Džibril.

Međutim, jedan neimenovani visoki zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta rekao je da je bivši libijski lider kada je uhvaćen bio u vrlo teškom stanju, ali da je umro zbog naknadnog prebijanja.

Britanski Bi-Bi-Si  preneo je i navode čoveka po imenu Muhamed al Bibi koji tvrdi da je pronašao Gadafija dok se krio u kanalizacionim cevima na obodu Sirta i da ga je ubrzo nakon toga upucao.

Prema prvim informacijama, Gadafi je pokušao da pobegne iz Sirta u konvoju vojnih vozila, koji su bombardovali avioni NATO-a. U toj akciji, navodno, ubijen je komandant "zelenih snaga" Abu Bakir Jonus Džabr.

Inače, poslednji juriš ustanika na Sirt počeo je rano jutros, kada su borci novog režima uleteli u nekoliko preostalih zgrada iz kojih su "zelene snage" pružale otpor.

Borbe su trajale oko 90 minuta, a nekoliko vozila sa Gadafijevim borcima pokušalo je da izađe iz grada neposredno pred napad, ali su ih pobunjenici zaustavili.

Uhapšeno je najmanje 16 Gadafijevih boraca i zaplenjena velika količina oružja i municije.

Skoro dva meseca nakon zauzimanja Tripolija i najvećeg dela zemlje, Gadafijeve pristalice su u pojedinim mestima pružale jak otpor, zbog čega vođe novog libijskog režima nisu mogle da proglase potpunu pobedu.

Ranije ove nedelje palo je progadafijevsko uporište Bani Valid. U utorak su bivši pobunjenici saopštili da su u poslednjem uporištu, Sirtu, suzbili Gadafijeve pristalice na prostor od oko 700 kvadratnih metara.

Nije sigurno da li će Gadafijeve pristalice, koji su uspeli da pobegnu nastaviti borbu koristeći velike količne oružja za koje se veruje da je Gadafi ostavio u skloništima u udaljenoj južnoj pustinji.

Reakcije na Gadafijevu smrt

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun ocenio je smrt Moamera Gadafija kao istorijski trenutak za libijski narod.

"Jasno je da danas počinje istorijska tranzicija za Libiju. Zaraćene strane sada treba da polože oružje i da se okrenu miru", rekao je Ban.

Predsedavajući libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Džibril rekao je da će prelazne vlasti, najkasnije do petka, objaviti sve informacije o ubijanju Moamera Gadafija, napomenuvši da je njegovom smrću zemlja oslobođena.

Američki predsednik Barak Obama ocenio da Gadafijeva smrt označava kraj dugog i bolnog poglavlja libijskog naroda koji će sad imati mogućnost da sam gradi svoju budućnost u novoj demokratskog Libiji.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe istakao je da Gadafijeva smrt označava kraj 42 godine duge tiranije i početak demokratije u Libiji, i dodao da je "Francuska ponosna što je pomogla libijskom narodu da povrati svoju slobodu", naveo je Žipe.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se libijskom narodu posle smrti tiranina otvara put za miran početak.

Број коментара 334

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво