Читај ми!

Klintonova za mir s talibanima

Tokom iznenadne posete avganistanskoj prestonici, američka državna sekretarka Hilari Klinton pokušaće da ohrabri političke lidere da nastave sa procesom pomirenja s talibanima.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je u iznenadnu posetu Kabulu u pokušaju da ohrabri avganistansko rukovodstvo i predstavnike civilnog društva da nastave sa procesom pomirenja sa talibanima i ojačaju saradnju sa Pakistanom u borbi protiv terorizma.

Klintonova se na početku posete sastala sa predstavnicima civilnog društva kojima je poručila da "SAD neće ostaviti Avganistan na cedilu".

Američka sekretarka je, takođe, ukazala da proces pomirenja sa talibanima ne sme da se negativno odrazi na prava žena i manjina u Avganistanu. 

Kako je najavljeno, američka državna sekretarka će se tokom dana sastati sa predsednikom Hamidom Karzaijem i drugim visokim avganistanskim političarima.

Neimenovani visoki zvaničnik američke delegacije izjavio je da je cilj posete državne sekretarke da se istakne "privrženost SAD pomirenju u Avganistanu", nakon što je prošlog meseca ubijen bivši avganistanski predsednik Burhanudin Rabani.

Predsednik Karzaji imenovao je Rabanija na čelo komisije čiji je zadatak bio da obnovi kontakte sa islamističkim pobunjenicima kako bi započeo mirovni proces. Rabani je, međutim, prošlog meseca ubijen u terorističkom napadu u svom domu.

Tokom posete, biće reči i o strateškom sporazumu o kojem Vašington trenutno pregovara sa Kabulom, a koji se odnosi na period posle 2014. godine, kada je predviđeno potpuno povlačenje snaga SAD iz Avganistana.

Na dnevnom redu su i odnosi Avganistana i Pakistana, kao i najavljene konferencije o budućnosti zemlje koje će da se održe u Istanbulu, početkom novembra i u Bonu u decembru.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара