Читај ми!

Gadafi, mrtav ili zarobljen!

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton, posle razgovora sa liderima pobune u Tripoliju, rekla da Gadafija želi da vidi "mrtvog ili zarobljenog". Pobunjenici ponovo uzmiču u Sirtu. Posle juriša Gadafijevih snaga, ustanici prikovani u kongresnom centru.

20.04 - Hilari Klinton u Tripoliju: Želimo Gadafija mrtvog ili zarobljenog. 

18.30 - Trinaest ustanika poginulo i oko 80 ranjeno kada su pobunjeničke snage sa zapadnog dela fronta prebacile Gadafijeve borce u Sirtu i pogodile svoje saborce. 

17.56 - Ustanici poslali još oko 1.000 boraca na prve linije fronta u Sirtu.

17.06 - Muamer Gadafi planira da ponovo dođe na vlast uz pomoć Tuarega, smatra drugi čovek prelaznih libijskih vlasti Mahmud Džibril.

16.38 - NATO vrlo blizu donošenja odluke o prekidu bombardovanja Libije, ali se tačan datum obustavljanja operacija još ne zna. 

U trenutku kada su se pobunjenici spremali da proglase potpunu pobedu u borbama za Sirt, Gadafijeve snage su, posle nekoliko uzastopnih, iznenadnih napada odbacili ustanike sve do velikog kongresnog centra, čime je bitka za rodni grad Moamera Gadafija dobila sasvim novu dinamiku.

Ofanziva Gadafijevih snaga počela je u malom džepu otpora, na oko dva kvadratna kilometra, ali su "zeleni" uspeli da probiju obruč i potuku ustanike koji su držali liniju fronta.

Pobunjenici su se, pod snažnom vatrom, povukli oko dva kiloemtra daleko, sve do velikog kongresnog centra, ali je njihov pokušaj da konsoliduju snage u velikoj meri otežan kanonadom Gadafijevih snaga, pa se, ovog trenutka, bez problema može reći da se opsada grada raspala.

U kojoj meri će Gadafijeve snage uspeti da iskoriste paniku u redovima ustanika, međutim, ostaje veliko pitanje, jer su već dva meseca pod opsadom i čini se da ih nema više od 1.000.

Da stvar bude gora po ustanike, borbe su se rasplamsale i u južnim delovima grada, gde u prethodnih nekoliko dana nije bilo nikakvih akcija. Takav razvoj situacije je, uz sve više žrtava, prilično poražavajuće delovao na moral ustanika.

Hilari Klinton u Tripoliju 

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je u nenajavljenu posetu Libiji sa Malte, gde je razgovarala sa malteškim premijerom Lorensom Gonzijem.

Klintonova, koja je prvi visoki američki zvaničnik koji je posetio Libiju od 2008. godine, istakla je da SAD ima za cilj "stvaranje novih civilnih veza sa libijskim narodom pošto je Vašington podržao misiju NATO-a koja se privodi kraju", prenela je agencija AFP.

Američka državna sekretarka u Tripoli je doputovala američkim vojnim avionom, uz jako obezbeđenje. U libijskoj prestonici razgovarala je sa predsednikom libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafom Abdel Džalilom i privremenim premijerom Mahmudom Džibrilom, kao i sa ministrom nafte i finansija Alijem Tarhunijem.

Planirani su i sastanci sa aktivistima civilnog društva i zaposlenima u američkoj ambasadi, koja je nedavno ponovo otvorena.

"Libijski narod mora da iskoristi trenutak. Prelazni savet treba da pokaže narodu da je ozbiljan u nameri da uspostavi vladavinu prava i ide ka izborima", preneo je Rojters izjavu neimenovanog visokog zvaničnika američke administracije koji putuje sa Hilari Klinton.

Očekuje se da će američka državna sekretarka objaviti niz programa za zbližavanje SAD i Libije, među kojima i program američke pomoći za ranjene u sukobu, program razmene studenata i plan za uništavanje naoružanja iz vremena dok je Gadafi bio na vlasti, kako ne bi dospelo u ruke Al Kaide.

Tokom boravka na Malti, rano jutros, Klintonova je zahvalila malteškim zvaničnicima na pruženoj pomoći u evakuaciji američkih državljana iz Libije.

"Malteška vlada je otišla malo dalje i odigrala ključnu ulogu u pružanju pomoći Libiji u uspostavljanju vladavine prava i forme vlasti koja će predstavljati sve Libijce", rekla je državna sekretarka u Valeti.

Број коментара 129

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво