Читај ми!

I Gadafi zarobio plaćenike

Gadafijeve snage tvrde da su u Bani Validu zarobile 17 stranih plaćenika, među kojima nekoliko Britanaca i Fraancuza. Pobunjenici posle juriša na Bani Valid jednako brzo nestali sa linije fronta. Napadi na Sirt neuspešni.

00.30 - Gadafijeve snage tvrde da su u Bani Validu zarobili 17 stranih plaćenika, među kojima i nekoliko Britanaca i Francuza. 

Nema mira u Sirtu. Primorski grad ponovo je poprište uličnih borbi. Borci Nacionalnog prelaznog saveta napali su grad sa juga, ali dobro ukopane Gadafijeve snage za sad odolevaju, javlja Rojters.

Pobunjeničke snage naišle su na žestok otpor Gadafijevih boraca u Sirtu, gde se vode bitke za svaku ulicu.  Ustanici pokušavaju da otvore novi front protiv Gadafijevih snaga koje i dalje brane najsimboličnije uporište svrgnutog režima.

Najveći problem, kao i prethodnih dana, predstavljaju snajperisti na vrhovima zgrada i minareta koji kontrolišu ulice i otežavaju bilo kakvo napredovanje pobunjenika.

"Ne postoji potpuna kontrola nad Sirtom", izjavio je Hasan Durai, predstavnik Sirta u novoj privremenoj vladi. Prema njegovim rečima, pripadnici pobunjeničkih snaga su neposredno pred početak ofanzive videli jednog od Gadafijevih sinova Muatasima, ali im se "izgubio iz vida".

Dok su bitke besnele, lideri pobunjenika tvrdili su da su blizu postizanja sporazuma o predaji sa vođama regiona Harava, 80 kilometara istočno od Sirta. Ukoliko bi taj sporazum bio postignut, pobunjenicima bi se otvorio novi put za napad na Sirt.

Ipak, Gadafijev portparol Musa Ibrahim izjavio je da nema opasnosti da će pristalice Gadafija izgubiti taj grad. 

"Sposobni smo za višemesečni otpor", rekao je Ibrahim u telefonskoj izjavi sirijskoj televiziji Al-Raj

Stanovnici Sirta tako su se našli u području unakrsne vatre. Nuri Abu Bakr, 42-godišnji učitelj koji je pobegao iz Sirta, kaže da u tom gradu nema struje ni lekova, kao i da su zalihe hrane skoro iscrpljene, prenosi AP.

Na drugoj strani, Gadafijeve snage u Bani Validu nastavljaju sinoć započeti kontranapad na pobunjeničke položaje po obodima grada.

To se sinoć pokazalo kao prilično uspešna taktika, pošto Gadafijeve snage sprečavaju trupe Nacionalnog prelaznog saveta da se regrupišu i kontrolisano napadnu Bani Valid. 

Pobunjenici su bili prinuđeni na povlačenje iz Bani Valida još juče, pošto ih je dočekala žestoka snajperska vatra i granate Gadafijevih pristalica koje drže ključne položaje iznad doline koja vodi u grad.

Trenutno nema nagoveštaja da pobunjenici planiraju kontra napad. Više od tri sedmice nakon što su pobunjenici ušli i Tripoli i zbacili Gadafija, snage verne Gadafiju još imaju pod kontrolom deo teritorije duž centralne obale i južni deo pustinje. 

Nove libijske vlasti spremaju se da objave sastav nove prelazne libijske vlade, dok se još vode žestoke borbe oko poslednjih uporišta svrgnutog režima Muamera Gadafija.

Nova vlada koja bi trebalo da broji oko 30 članova predstavljaće sve Libijce i u njoj će biti i žena.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво