Читај ми!

Vratićemo se kasnije!

Ustanici se ponovo povlače iz Bani Valida i poručuju "vratićemo se kasnije". Iako su Gadafijeve snage tokom noći odbranile Sirt, pobunjenici tvrde da je ostvaren značajan napredak i da je u pitanju bilo samo kratkotrajno "taktičko" povlačenje. Najmanje 11 pobunjenika poginulo u borbama.

22.00 - Savet bezbednosti UN ublažio sankcije Libiji, kako bi ključne institucije nastavile poslovanje nakon građanskog rata. Usvojena i rezolucija kojom se  uspostavlja misija UN u Libiji.

18.30 -  Pobunjenici se pred teškom paljbom Gadafijevih snaga povlače iz Bani Valida, javlja Rojters.  

13.50 - Najmanje 1500 ustaničkih boraca učestvuje u napadu na Bani Valid. Veliki broj stanovnika beži iz grada. 

12.11 - Pobunjenici zauzeli aerodrom u Sirtu, javlja Al Džazira.

11.43 - Gadafijeve snage u Bani Validu potisnute u centar. Ustanici najavljuju da će uskoro krenuti u odlučujući napad.  

Kolone libijskih pobunjenika i vozila haotično se povlače iz Bani Valida nakon višečasovne borbe, dok snage koje podržavaju bivšeg lidera Moamera Gadafija nastavljaju da granatiraju njihove položaje u gradu i oko njega, prenosi Rojters navode očevidaca.

"Dobili smo naredbu da se povučemo. Pogodilo nas je dosta granata. Vratićemo se kasnije", rekao je jedan od boraca Nacionalnog prelaznog saveta, bežeći sa linije fronta.

Pobunjenici kažu da moraju da se reorganizuju, da naprave rezerve municije i da čekaju naredbu za povratak.

Istovremeno, pobunjenici su, posle sinoćnjeg povlačenja, ponovo pokrenuli ofanzivu na Sirt, a žestoke borbe vode se na prilazima gradu.

Ustanicima u Sirtu stigla su pojačanja, a kako javlja Rojters veliki broj pikapova i nekoliko tenkova napreduje prema prvim linijama fronta u gradu.

Pobunjenici su posle dugih priprema, sinoć iz tri pravca napali Sirt, ali su bili primorani na novo povlačenje uprkos činjenici da su uspeli da probiju prve linije južnog fronta, jer su Gadafijeve snage vrlo brzo uspostavile čvrstu odbranu. Najmanje 11 pobunjenika je ubijeno, dok je 34 povređeno u jučerašnjim borbama.

Ustanici su napredovali do centra Sirta, ali su tamo naišli na žestok otpor i dobro utvrđene odbrambene položaje branioca. Najveći problem za pobunjenike predstavlja snajperska vatra, ali i neke elitne jedinice koje su i posle pada Tripolija ostale pod Gadafijevim barjakom.

Kao i pre deset dana kada su se povukli iz Bani Valida pobunjenici tvrde da je u pitanju taktičko povlačenje, u dogovoru sa NATO-om kako bi izvukli ranjenike.

Najave opozicionih oficira i komandanata da će Sirt uskoro pasti treba uzeti sa priličnom dozom skepticizma.

Naime, i prošle nedelje su pobunjenici tvrdili da su ušli i preuzeli kontrolu nad Bani Validom, ali se ispostavilo da su njihove tvrdnje više bile optimizam nego činjenično stanje, pošto su samo nekoliko sati posle njihovog saopštenja došle informacije da su ih Gadafijeve snage izbacile iz grada.

Sa druge strane, Gadafijev portparol Musa Ibrahim rekao je da su "hiljade dobrovoljaca" spremni da oslobode Libiju od pobunjenika.

"Jaki smo. Imamo mogućnosti, sredstva i planove da oslobodimo čitavu Libiju", rekao je Ibrahim za sirijsku Televiziju Al Raj.

Istovremeno, generalna skupština UN je usvojila rezoluciju kojom Libiju u tom telu svetske organizacije zastupa Nacionalni prelazni savet koji je oborio režim Moamera Gadafija.

Na zasedanju, 113 članica Generalne skupštine UN glasalo je za, a 17 protiv da se omogući predstavnicima pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta da preuzmu nadležnost nad libijskom misijom u UN.

Protiv te odluke bili su predstavnici lationameričkih zemalja, dok su neke afričke nacije tražile da se glasanje odloži, javlja AFP.

Izglasavanjem ove rezolucije, lideru privremene libijske vlade Mustafi Abdelu Džalilu omogućeno je da sledeće sedmice prisustvuje okupljanju svetskih lidera, na 66. zasedanju Generalne skupštine UN.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво