Читај ми!

Gadafi sakuplja vojsku

Moamer Gadafi je i dalje u Libiji i sakuplja vojsku za obračun sa pobunjenicima, rekao njegov portparol Ibrahim Musa. Novi ultimatum ustanika stanovnicima Bani Valida, posle dva dana neuspešnih pokušaja da zauzmu taj grad. Sadi Gadafi stigao u prestonicu Nigera.

21.31 - Libija će u narednih 10 dana početi da izvozi naftu iz naftnog terminala u Tobruku. 

16.34 - Ekshumirana tela 34 osobe koje su u Kavališu uhapsili pa ubili pripadnici Gadafijevih snaga početkom juna.  

15.10 - Ukrajina demantovala da su pobunjenici ubili 11 ukrajinskih državljana, navodnih plaćenika. Kijev potvrdio da se u zatvorima u Libiji nalazi više od 20 Ukrajinaca. 

14.10 - Pobunjenici smatrju da će im za zauzimanje Bani Valida biti potrebne sedmice, jer su se Gadafijeve pristalice utvrdile u gradu. 

13.51 - Francuski predsednik Nikola Sarkozi će nejverovatnije u četvrtak doputovati u Bengazi i Tripoli. 

NATO i pobunjenici već nedeljama bezuspešno pokušavaju da pronađu Moamera Gadafija. Njegov portparol tvrdi da se dojučerašnji lider nalazi u Libiji i da stoji na čelu moćne vojske, koja pod kontrolom drži veliki deo Libije.

"Lider je dobrog zdravlja i morala... naravno da je u Libiji. Bitka je još daleko od kraja. Imamo moćnu vojsku i kontrolišemo veliki deo Libije... Sakupljamo dodatne snage", rekao je Musa Ibrahim.

Nemoguće je proceniti koliko su istinite tvrdnje Muse Ibrahima, ali su Gadafijeve pristalice u nekoliko navrata upadale na teritorije koje drže ustanici, pokazavši da slabo organizovani pobunjenici teško mogu da kontrolišu linije fronta.

U poslednjem od takvih napada, Gadafijevi komandosi su napali rafineriju u Ras Lanufu i ubili 17 čuvara.  

Ibrahimova izjava usledila je svega nekoliko sati pošto su pobunjenici, posle serije neuspešnih juriša na Bani Valid, postavili novi ultimatum tamošnjim pristalicama Moamera Gadafija, ostavivši im još 48 sati da se predaju, ili napuste grad.

Uprkos pozivima na mir, pobunjenici su tokom jutra, ponovo pokušali da zazuzmu Bani Valid, ali su se, posle serije okršaja sa Gadafijevim pristalicama, povukli na početne položaje, čekajući nove akcije NATO avijacije.

Uz konstantne ulične borbe, za stanovnike ovog grada veliki problem predstavlja i činjenica da već danima nema struje ni vode, pa je veliki broj, pošto su Gadafijeve snage napustile kontrolne punktove, napustio grad i zaputio se ka Tripoliju.

Sadi Gadafi u kućnom pritvoru

Vlasti u Nigeru stavile su Sadija Gadafija u kućni pritvor, pošto je tokom vikenda pobegao iz Libije da bi, zatim, transportnim avionom, doleteo do prestonice iz Agadeža, grada na severu te države.

Ukupno 32 bliska saradnika Moamera Gadafija su do sada prebegla u Niger, uključujući i trojicu generala. Oni su zatražili politički azil, ali je još nejasno da li je tim putem krenuo i Sadi Gadafi.

Vlasti u Nigeru još nisu odlučile da li da im ispune zahteve, ali su unapred odbacile svaku pomisao da bi Gadafijevi saradnici mogli biti vraćeni u Libiju.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво