Gadafijev sin (ni)je uhapšen

Gadafijeve snage, iznenada, upale u rafineriju u Ras Lanufu i ubile 15 pobunjenika. Ustanici nailaze na žestok otpor u pokušaju da zauzmu Bani Valid i Sirt. Gadafi je u Libiji i obećava nastavak borbe protiv kolonijalnih sila.

01.02 - Pobunjenici suočeni sa nizom problema oko Bani Valida. Gadafijeve snage vode gerilski rat, ustanici ne mogu da uspostave čiste linije fronta. NATo avijacija ne dejstvuje. 

22.24 - Najmanje sedam ustanika poginulo u ponedeljak u borbama oko Bani Valida. 

21.22 - Gadafijev sin Sadi nije uhapšen, već ga vlasti Nigera drže pod prismotrom. Kako je saopšteno iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje za Sadijem ne postoji međunarodna poternica, pa ga za sada vlasti drže pod prismotrom. 

17.26 - Moamer Gadafi poručio naciji da je u Libiji i nastavlja borbu protiv kolonijalnih sila. Svrgnuti libijski lider pobunjenike, ponovo, nazvao izdajnicima.

16.05 - Kina zvanično priznala Nacionalni prelazni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. 

13.15 - Snažne eksplozije i dim oko aerodroma u Tripoliju. 

12.59 - Najmanje 12 ustanika poginulo u obračunu frakcija unutar među pobunjeničkim snagama u planinama Nafusa. Sukob izbio zbog plena u nedelju, još 16 ranjenih.

12.25 - Gadafijeve snage napale rafineriju u Ras Lanufu. Ubijeno 15 osoba, dvoje ranjenih. Gadafijevi komandosi posle napada nestali u pustinji.   

Pobunjenici su, posle silnog oklevanja, pokrenuli ofanzivu na dva grada koja se nalaze pod kontrolom Gadafijevih snaga, ali dramatične najave nije pratio jednako intenzivan vojni uspeh, delom zbog ozbiljnog otpora Gadafijevih snaga, a delom i zbog činjenice da ustanici imaju ozbiljne probleme da zauzdaju pripadnike svojih snaga.

Istovremeno, jedinica Gadafijevih snaga izvela je iznenadan napad na rafineriju u Ras Lanufu, gde je straža uhvaćena na spavanju, ali je, kako se čini, cilj ove akcije bilo samo zastrašivanje ustanika.

Neposredno nakon što je ofanziva na Bani Valid zapala u ćorsokak i pošto su komandosi napali rafineriju u Ras Lanufu, Gadafi se obratio naciji posredstvom sirijske televizije Al Rai, rekavši da se Libija "neće pokoriti kolonijalnim silama".

"Nećemo predati Libiji kolonijalnim silama, kao što to žele izdajnici", navodi se u Gadafijevoj poruci.

Gadafijevi vojnici su se do kapija rafinerije dovezli u petnaestak vozila, počeli da pucaju i ubijaju 15, a ranili dvojicu stražara, da bi se zatim povukli.

Borbe na prilazima Bani Validu trajali su cele noći, a napade ustanika i dalje podržavaju avioni NATO-a, pa su pubinjenici po prvi put bili uzdržani u najavama koliko će im dana trebati da zauzmu to Gadafijevo uporište.

Broj žrtava ovih borbi nije poznat.

Ustanici će, pre ili kasnije, pokušati da zauzmu i Sirt ali se njihove prethodnice, trenutno, nalaze na oko 90 kilometara od grada.

Pojačanja donela haos

Pobunjenici su na frontove oko Bani Valida i Sirta dovukli pojačanja iz čitave Libije, nadajući se da će, pritom, igrom brojki zbrisati preostale Gadafijeve pristalice, ali je situacija, na veliku žalost njihovih planera, krenula u sasvim drugom pravcu.

Suštinski, na tom ratištu u prvi plan izbile su doboke podele koje vladaju unutar ustanika, pa lokalni borci jednostavno ne slušaju naređenja komandanata koji su došli iz Bengazija ili Misurate, dok problemi postoje i među pripadnicima različitih plemena.

Libija ponovo izvozi naftu 

Libija je ponovo počela da proizvodi naftu u zapadnom delu, rekao je ministar unutrašnjih poslova te zemlje i dodao da će veći deo proizvoda biti u prometu u "najskorijoj budućnosti".

Libija ima najveće rezerve sirove nafte u Africi, a oko 85 odsto izvozila je u Evropu, pre pobune protiv režima Moamera Gadafija.

"Počeli smo proizvodnju nafte, a u veoma kratkom vremenskom periodu započećemo proizvodnju nafte i gasa sa Zapada", rekao je Mahmud Džibril predsednik Prelaznog nacionalnog saveta Libije.

Nije poznato o kojim količinama je reč, ali proizvodnja je počela posle višemesečne pauze, a biće je i za izvoz.

Libijski Prelazni nacionalni savet poručio je da će najkasnije za deset dana biti formirana nova prelazna vlada koju će činiti članovi svih regiona te zemlje, uključujući i one koji još nisu oslobođeni.

U međuvremenu, borbe pobunjenika i Gadafijevih pristalica vode se oko gradova Bani Valida i Sirta, glavnih uporišta Gadafijevih pristalica.

Pobunjenici su u Tripoliju uhapsili i šefa obaveštajne službe, Buzaida Dordu.

Ministar pravde Nigera potvrdio je da je Saad, jedan od sinova Moamera Gadafija, ušao sa jednim konvojem i devetoro ljudi na teritoriju te afričke države. Saad, treći od sedam Gadafijevih sinova, napustio je karijeru fudbalera 2004. da bi se priključio vojsci i komandovao elitnom jedinicom.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво