Читај ми!

Generalni štrajk u Italiji

Članovi najvećih italijanskih sindikata stupili su u jednodnevni generalni štrajk, protestujući zbog najnovijih vladinih mera štednje. Vlada premijera Berluskonija prinuđena da na zahtev EU smanji javnu potrošnju i podigne poreze kako bi ublažila ekonomsku krizu.

Desetine hiljada radnika izašlo je na ulice gradova širom Italije, posle poziva najveće sindikalne organizacije u zemlji na generalni štrajk u znak protesta protiv mera štednje koje predlaže vlada premijera Silvija Berluskonija.

"To je plan koji zemlja ne zaslužuje", rekla je Suzana Kamuso, generalni sekretar federacije sindikata CGIL, predvodeći protestni marš ulicama Rima nekoliko sati pre nego što će plan kretanja rashoda biti predstavljen Senatu.

Marševi se održavaju u većim gradovima širom zemlje. Manji sindikati nisu prihvatili poziv da se priključe štrajku uz obrazloženje da nema svrhe štrajkovati protiv poslodavaca kada su poslovi svih ugroženi.

Više od 10.000 radnika učestvuje u demonstracijama protiv vladinih mera u Firenci, a drugi veliki protest se održava u lučkom gradu Đenovi, javlja AFP.

"Na ivici smo ambisa, potrebna nam je odgovorna vlada", rekla je Kamuso, dok je "koloritna kolona" sa desetinama hiljada radnika koji su mahali sindikalnim zastavama i nosili transparente, prolazila ulicama Rima.

Osmočasovni generalni štrajk izazvao je velike poremećaje u javnom prevozu, jer avioni, vozovi, autobusi i feriboti ne saobraćaju ili su u višečasovnim zakašnjenjima.

Javne ustanove i državne kancelarije takođe su zatvorene, a u Rimu su zatvoreni muzeji i galerije, kao i glavne atrakcije - Koloseum i Forum Romanum. Štrajk je pogodio i bolnice i pošte, ali ne i škole koje još nisu ni počele rad.

Protesti su održani i juče ispred Milanske berze, kada je došlo do sukoba demonstranata i policije, pošto su na trgu ispred Berze postavljeni šatori i transparenti.

Predlog vlade o novim zakonskim rešenjima koja će poslodavcima olakšati da otpuštaju radnike, razgnevio je sindikalce.

Najveća sindikalna organizacija, levičarski CGIL, traži rigoroznije mere protiv onih koji izbegavaju poreze i zaštitu radnih mesta.

Očekuje se usvajanje plana krajem meseca

Berluskonijev kabinet je 12. avgusta, tokom letnjih odmora, usvojio predlog plana za smanjenje rashoda od 45,5 milijardi evra u nastojanju da smanji paniku na tržištu i dovede italijanski budžet u ravnotežu u 2013, umesto 2014, kako je ranije planirano.

U ponedeljak je na italijanskoj berzi zabeležen dalji pad vrednosti akcija i novi rast kamata za italijanske državne dugove.

Nemačka kancelarka Angela Merkel uporedila je italijanske privredne teškoće sa grčkim, a popularnost premijera Berluskonija je pala na najniži nivo.

Vlada premijera Silvija Berluskonija prinuđena je da na zahtev svojih evropskih partnera smanji javnu potrošnju i podigne poreze kako bi ublažili ekonomsku krizu.

Parlament treba ove nedelje da usvoji plan štednje koji je u žurbi sačinjen tokom letnjih odmora u avgustu, na insistiranje Evropske centralne banke.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano proglasio je uzbunu zbog sve većih razlika između nemačkih i italijanskih kamatnih stopa na državne akcije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво