Читај ми!

Turska proterala ambasadora Izraela

Ankara proterala izraelskog ambasadora i prekinula vojne veze sa Izraelom, zbog odbijanja Jerusalima da se izvini za prošlogodišnji upad izrelskih komandosa na turski brod koji je plovio za Pojas Gaze.

Odnosi Turske i Izraela našli su se na velikoj proveri, posle odluke Ankare da protera izraelskog ambasadora i da svede diplomatske odnose na nivo drugog sekretara.

Turska je povukla ovaj potez pošto je Izrael odbio da se izvini Ankari zbog ubistva devet turskih državljana u maju prošle godine, na turskom brodu koji je prenosio pomoć Palestincima u Gazi.

"Odnosi Turske i Izraela biće svedeni na nivo drugog sekretara u ambasadama. Svi zvaničnici na nivou višem od drugog sekretara, na prvom mestu ambasador, biće vraćeni u svoju zemlju najkasnije do srede", izjavio je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, prenose agencije.

Davutoglu je rekao i da je Turska suspendovala sve vojne ugovore koje su zaključile dve zemlje, nekadašnji saveznici, ističući da je "vreme da Izrael plati cenu".

Treće, kao zemlja sa najdužom obalom u Mediteranu, Turska će preduzimati neohodne mere predostrožnosti za bezbednu plovidbu u istočnom Mediteranu.

Taj potez Turske usledio je uoči objavljivanja izveštaja Ujedinjenih nacija o upadu izraelskih komandosa na turski brod 31. maja prošle godine, u kome se ističe, kako je otkrio Njujork tajms, da su izraelske snage upotrebile "prekomernu i nerazumnu silu" i da je gubitak života neprihvatljiv.

U izveštaju UN se, kako se tvrdi, apeluje na Izrael i Tursku da prevaziđu sadašnji poremećaj u odnosima, pošto je to od velikog značaja za mir i stabilnost na Bliskom istoku.

Normalizaciju odnosa sa Izraelom Ankara uporno uslovljava izvinjenjem Izraela, plaćanjem kompenzacija porodicama ubijenih i prekidom blokade Palestinaca u Gazi. Pošto je to izostalo, u Ankari su danas primenili "plan B", odnosno diplomatske odnose spustili na niži nivo.

Komisija UN, u kojoj su bili predstavnici Turske i Izraela, danas bi zvanično trebalo da objavi izveštaj o tome šta se stvarno dogodilo 31. maja 2010. godine, kada su izraelski komandosi ubili devet turskih državljana.

Oni su sprečili da turski brod dostavi pomoć Palestincima u Gazi, pošto sumnjaju da se na taj način dostavlja naoružanje radikalnoj grupi "Hamas", koja ne priznaje izraelsku državu.

Pogoršanje tursko-izraelskih odnosa počelo je krajem 2009. godine, kada je izraelska armija u Pojasu Gaze ubila više od 1.400 osoba, pretežno civila. To je izazvalo oštra reagovanja vlade u Ankari koja je zatražila da se ukine ta blokada, što Izraelci ne prihvataju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво