Читај ми!

Asad upozorava svet

Moguća vojna intervencija na Siriju imala bi drastične posledice po onog koji je izvrši, rekao sirijski predsednik Bašar el Asad. Opozicionari formiraju tranzicioni savet. Specijalna sednica posvećena Siriji u Savetu UN za ljudska prava.

Sirijski predsednik Bašar el Asad je, u intervjuu emitovanom na sirijskoj državnoj televiziji, rekao da bi moguća vojna intervencija protiv njegove zemlje imala drastične posledice po onog koji je izvrši.

"Bilo kakva akcija protiv Sirije imaće mnogo veće posledice po one koji bi je izveli, veće od onih koje bi oni mogli da podnesu", rekao je Asad.

Asad je rekao da su neredi koji se šire zemljom poprimili veće razmere tokom poslednjih nedelja, ali da je uveren da režim može kontrolisati situaciju. "Bezbednosna situacija je postala znatno opasnija tokom poslednjih nedelja, a naročito prošlog petka. Sposobni smo da se sa tim izborimo. Nisam zabrinut", rekao je Asad.

Predsednik Sirije ponovio je planove za sprovođenje reformi u Siriji, jednoj od najautoritarnijih zemalja na Bliskom istoku, i rekao da očekuje da parlamentarni izbori budu održani u februaru 2012. godine.

Dok Asad poručuje svetu da je sve pod kontrolom, Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava održava specijalnu sednicu posvećenu situaciji u Siriji. Istovremeno, opozicionari očekuju da će do kraja nedelje formirati savet, koji bi trebalo da podrži ustanak protiv Asada i ublaži zabrinutost od nastanka vakuuma ako Asad padne.

Više hiljada antivladinih demonstranata izašlo je na ulice sirijskih gradova uzvikujući parole protiv Asada - "Gadafi je otišao, sada je na tebe red Bašare".

Međutim, analitičari procenjuju da će biti mnogo teže zbaciti Asada nego Gadafija, pošto sirijski predsednik uživa podršku susednog šitskog Irana i libanskog Hezbolaha. Pored toga, nova intervencija zapadnih sila malo je verovatna, imajući u vidu kritike koje su dosad upućene zapadnim silama za vazdušne operacije u Libiji.

Do sada su, kako procenjuju nevladine organizacije, sirijske bezbednosne snage ubile više od 2.000 civila širom zemlje.

Evropska unija je prethodnih dana najavila pooštravanje sankcija sirijskom režimu, a američki predsednik Barak Obama je u četvrtak prvi put direktno pozvao Asada da ode sa vlasti.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара