Читај ми!

Britanija u plamenu

London, Birmingem, Liverpul... Paljevine, pljačke i nasilje širom Ujedinjenog kraljevstva. Izgrednici na policiju bacaju kamenice, baklje i molotovljeve koktele. Uhapšeno oko 300 osoba. Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo odmor da bi se vratio u London.

02.17 - Oko 1.700 policajaca upućeno u London, kako bi pojačali tamošnje snage u pokušaju da se zauzdaju nemiri koji već treću noć potresaju prestonicu. Prethodno, huligani "pregazili" policijski kordon u Vulviču.  

02.52 - Gardijan piše da se situacija komplikuje i u Bristolu. Nekoliko manjih požara, policija spremna za intervenciju.  

02.45 - Oko 225 osoba uhapšeno u Londonu i najmanje 87 u Birmingemu. 

02.35 - Dvadesetak mladića maljevima uništili Mekdonaldsov restoran u istočnom delu Londona. Odneli novac i hranu. Stradale i prodavnice "soni" i "panasonik". Policija i dalje šokirana količinom nasilja. 

02.13 - Londonska policija naložila svih fudbalskim klubovima u prestonici da odlože utakmice. Nepoznate osobe pozivaju stanovnike Sautemptona na nerede. Policijske snage u Krojdonu se, jednostavno, raspale.  

01.55 - Noć haosa u Londonu. Grupe maskiranih izgrednika pljačkaju i uništavaju sve pred sobom. Zapaljena vozila na Portobelo roudu. Na Lavender hilu stotine maskiranih ljudi. U plamenu i policijska stanica u Birmingemu. 

01.00 - Neredi i u Liverpulu. Majmanje šest automobila zapaljeno, polupani izlozi na prodavnicama. Vatrogasci jedva stižu da ugase požare, policija kasno reagovala. 

Sporadični incidenti izbili su u nekoliko delova Londona, a izgrednici su na policiju bacali kamenice, baklje i molotovljeve koktele. Tokom večeri neredi su izbili u Hakniju, istočnom delu Londona, kao i u Luišamu i Pekamu, na jugu britanske prestonice.

U Hakniju su porazbijani izlozi na prodavnicama, a grupa mladića je gađala policajce svime što im je došlo pod ruku, komadima drveta, pa čak i stolicama. Paljeni su automobili i kontejneri, a izgrednici su na policajce bacali zapaljeno smeće.

Kako javljaju britanski mediji, najnoviji incident izbio je kada je policija nekolicinu mladića zaustavila da ih pretrese.

Neredi se proširili i severozapadno od Londona na Birmingem. Napadači su razbijali izloge i krali robu u tom gradu, saopštila je policija.

Više hiljada ljudi je u ranim jutarnjim satima pljačkalo veliku radnju električne opreme u četvrti Brikston na jugu Londona, a grupe mladih gađale su policiju raznim predmetima.

Pljačkanje se proširilo i na druge opštine u severnom, istočnom i južnom delu britanske prestonice, saopštio je Skotland jard.

Zbog nasilja u Londonu britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je odmor da bi se vratio u zemlju, saopšteno je iz kabineta premijera.

Londonska policija pokrenula je veliku istragu o neredima koji su buknuli u subotu uveče u severnom predgrađu Totenhem. Povređeno je 35 policajaca i još tri osobe, a uhapšeno je 215 ljudi.

Istražitelji će razgovarati sa očevicima i pregledati više sati televizijskih snimaka kako bi uhvatili sve izgrednike, saopštila je Metropolitan policija.

Fudbalski klub Totenhem, po kome je ta siromašna četvrt severnog dela Londona poznata, saopštio je da će pomoći u raščišćavanju tog dela grada, gde je za vikend nastao haos posle nereda i pljački.

Predsednik Totenhema Danijel Levi izjavio je da londonski klub namerava da pomogne u "raščišćavanju oblasti i ponovnoj izgradnji duha zajednice".

Neredi u Totenhemu izbili su u subotu veče, posle protesta zbog ubistva jednog muškarca u okršaju s policijom ranije ove sedmice.

Učesnici nereda napadali su policiju, bacali molotovljeve koktele, zapalili objekte i policijske automobile, jedan autobus i pljačkali prodavnice.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво