Читај ми!

Od Sarajeva do Utoje

Ema Martinović pobegla je iz Sarajeva kada je počeo rat, a na ostrvu Utoji našla se na nišanu ubice. Ema je uspela da se spase tako što je skočila u vodu. Napadač joj je pucao u ruku, ali je voda ublažila jačinu pucnja.

Skoro nedelju dana posle napada u Oslu i na ostrvu Utoji, u kojima je poginulo 76 osoba, potraga za žrtvama je završena, a preživeli iz dana u dan pričaju potresne priče o momentu kada je norveško ostrvo pretvoreno u pakao.

Među onima koji su izbegli smrt od ruke Andersa Brejvika je i Ema Martinović, osamnaestogodišnja devojka koja je sa roditeljima izbegla iz Sarajeva kada je počeo rat. Kao i većina mladih, kada je čula pucnjavu na Utoji, skočila je u jezero.

"Pucao je i smejao se kao neki đavo. Osećala se mržnja i zadovoljstvo dok je ubijao. Pucao je u mene i pogodio me u ruku", priseća se Ema napada.

Devojka je bila na ivici snage kada je pored sebe ugledala dečaka kako pliva. "Rekao je da ima 11 godina i da mu je tata ubijen. Zažmurila sam i rekla samoj sebi da moram da budem jaka. Ponudila sam mu da se okači na moja ramena, ako ne može da izdrži. On mi je odgovorio da je sada prilika da pokaže šta ga je tata naučio", kaže Ema.

Devojka je zaplakala, ali je odmah uronila u vodu da je dečak ne vidi. Bili su pomoć i nada jedno drugom.

U bolnici su joj rekli da je imala sreće i da je voda ublažila jačinu pucnja. "Da me je pogodio na obali, morali bi da mi amputiraju ruku", kaže Ema.

Posle strašnog događaja, devojka kaže da su joj osećanja pomešana. "Možda zvuči glupo, ali volela bih da ga vidim ponovo bez oružja. Svi imaju mnogo pitanja, koja čekaju odgovor. To boli", navodi devojka.

Norvežani čine sve da se vrate normalom životu. Zadovoljni su ponašanjem premijera Jensa Stoltenberga u trenutku teškom za Norvešku. Čak 94 odsto anketiranih ga hvali, jer je pokazao "da nije, kao što se činilo, hladni Skandinavac".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво