Читај ми!

Ubijen komandant ustanika

General Abdel Fatah Junis, glavnokomandujući ustaničkih snaga, ubijen u zasedi, nekoliko sati pošto je pozvan na sud zbog sumnji da je sarađivao sa Gadafijevim snagama. Pobunjenici ušli u Gezaju. Tripoli kritikovao šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga, optužujući ga da krši britansko i međunarodno pravo.

22.40 - General Abdel Fatah Junis ubijen u zasedi.

19.48 - Načelnik pobunjeničkih vojnih snaga general Abdel Fatah Junis uhapšen i odveden u vojnu bazu u Bengaziju. Sumnja se da je tajno sarađivao sa Gadafijevim snagama i prebacivao im oružje i municiju, javlja Al Džazira.

17.21 - Snage libijske vojske povukle se iz Gezaje, javlja Frans Pres

09.45 - Pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na grad Gezaju, strateško uporište vladinih snaga.

Glavnokomandujući pobunjeničkih snaga Abdel Fatah Junis ubijen je u zasedi, nekoliko sati pošto je opozvan iz Brege, gde je komandovao napadima na libijsku vojsku, saopštio je vođa pobunjenika Mustafa Abdel Džalil.

Nekadašnji libijski ministar odbrane i Gadafijeva desna ruka, koji je kod pobunjenika prebegao sredinom februara, danas je uhapšen i odveden na saslušanje u Bengazi.

Prema nazvaničnim saznanjima, razlog hapšenja je bila sumnja da je vodio tajne pregovore sa Gadafijevim režimom, javlja Rojters. Pojavile su se i glasine da je Junis krijumčario oružje i municiju libijskoj vojsci.

Pobunjenici su ranije danas zauzeli Gezaju, blizu tuniske granice, javila je agencija Frans pres

Kako su juče i najavili, libijski pobunjenici su rano jutros pokrenuli ofanzivu na Gezaju, strateško uporište vladinih snaga u brdskom predelu na zapadu Libije. Prema navodima Rojtersa, pobunjenici su napadali Gezaju raketama i tenkovima. Na meti napada bila su i okolna sela u planinskom predelu.

Ubrzo posle toga snage libijske vojske povukle su se iz grada, nakon čega su pobunjenici prosto "ušetali" u grad.

Gezaja se našla na meti najnovije pobunjeničke ofanzive pošto su ustanici u mestu Nalut trpeli, poslednjih dana, sve češće raketne udare libijske vojske iz ovog grada. 

Tripoli kritikuje London 

Libijske vlasti zatečene su "neodgovornim potezom britanskih vlasti" da odmrznu finansijska sredstva pobunjenicima, proteraju diplomatsko osoblje i priznaju Prelazni nacionalni savet kao jedinu legitimnu vlast u Libiji.

Tripoli smatra da je to kršenje kako britanskog tako i međunarodnog prava, a kao protivmeru najavljuju preduzimanje neophodnih koraka pred britanskim i međunarodnim sudovima.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim smatra da pobunjenici neće imati koristi od britanskih poteza koji imaju, kako je rekao, kriminalne ciljeve.

"Apelujem na britanske zakonodavce, političare, javnost i vladu da preispitaju politiku prema Libiji", rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim.

Mustafa Abdel Džalil, prvi čovek Prelaznog nacionalnog saveta, glavnog opozicionog tela, povoljno je ocenio poziv Britanije da predstavnici libijske opozicije zamene u Londonu proterane diplomate i da se odblokira suma od 91 milion funti.

"Priznanje Velike Britanije predstavlja političku i ekonomsku motivaciju nama i libijskim revolucionarima da dostupna sredstva iskoristi legalna vlast libijskog naroda", rekao je Abdel Džalil.

Stanovnici Bengazija smatraju potez Velike Britanije velikom pobedom za libijsku revoluciju i Libijce, navodeći da će im to pomoći da izgrade slobodnu Libiju.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво