Читај ми!

Diplomatski rat

Britanija proterala libijskog ambasadora. London priznao Nacionalni prelazni savet. Gadafi dobio podršku bivšeg agenta koji je, zbog obaranja aviona iznad Lokerbija, osuđen na doživotnu robiju, ali pušten iz zatvora zbog bolesti. Vašington gnevan na odluku lekarske komisije.

20.45 - Pobunjenici najavili veliku ofanzivu u zapadnim planinama kako bi zauzeli mesto Gezaja, blizu granice sa Tunisom, javlja Rojters

20.41 - "Ukoliko se snage libijske vojske i dalje budu skrivale u stambenim naseljima NATO će biti prinuđen da gađa i civilne objekte, rekao portparol NATO-a Roland Lavoj. 

20.20 - Libijske vlasti osudile proterivanje svojih diplomata iz Londona, ocenjujući potez britanskih vlasti kao neodgovoran i ilegalan.

15.12 - Vođa libijskih pobunjenika Mustafa Abdel Džalil izjavio da više ne važi ponuda koju su pobunjenici dali Gadafiju, a koja podrazumeva da može ostati u Libiji ako se povuče sa vlasti

12.42 - Britanija "odmrzla" 91 milion funti za pomoć pobunjenicima.  

Velika Britanija proterala je preostalo diplomatsko osoblje iz libijske ambasade u Londonu i priznala pobunjenički Nacionalni savet kao jedinu legitimnu vlast u Libiji, izjavio je britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg.

Nacionalni prelazni savet je pozvan da preuzme libijsku ambasadu u Londonu, u kojoj su se do sada nalazile diplomate lojalne Moameru el Gadafiju, rekao je Hejg na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

"Premijer i ja smo odlučili da Velika Britanija priznaje i sarađivaće sa Nacionalnim prelaznim savetom kao jedinim zvaničnim predstavnikom vlasti u Libiji", istakao je Hejg.

Forin ofis je jutros pozvao otpravnika poslova libijske ambasade u Londonu i obavestio ga da preostalo osoblje mora da napusti Britaniju u roku od tri dana.

Izaslanik UN u Libiji, posle razgovora sa premijerom u Tripoliju, rekao je da su vlada i pobunjenici daleko od rešenja sukoba, ali i da je uslov za pregovore prestanak bombardovanja, javlja Rojters.

U međuvremenu, bivši libijski obaveštajni agent, osuđen zbog učestvovanja u obaranju aviona iznad Lokerbija u Škotskoj 1988. godine, dao je podršku režimu na sastanku u Tripoliju. 

Abdel Baset el Megrahi, osuđen je 2001. godine na doživotnu robiju, zato što je igrao "značajnu ulogu u planiranju i obaranju" Pan-Amovog aviona iznad Lokerbija, kada je poginulo 270 ljudi.

Međutim, El Megrahi je pušten na slobodu iz zatvora u Škotskoj 2009. godine, zbog dijagnoze da ima rak prostate, a na skupu u Tripoliju pojavio se u invalidskim kolicima.

Oslobađanje agenta, koji je u Libiji dočekan kao heroj, izazvalo je oštre reakcije u Sjedinjenim Američkim Državama koje su tražile da se pokrene pitanje kredibiliteta lekarske komisije, na osnovu čije procene je osuđenik na doživotnu robiju pušten posle osam godina zatvora.

Amerika je, inače, pomoć pobunjenicima uslovila hapšenjem Magrehija, čim pobunjenici stignu u Tripoli.

Prva partija među pobunjenicima

Prognanici režima libijskog lidera Moamera el Gadafija formirali su prvu političku stranku, u Bengaziju, sedištu pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta, koji je do sada kao legitimne predstavnike Libije priznalo najmanje 30 zemalja.

"Zovemo se Nova libijska partija, jer je sve uništeno", rekao je jedan od osnivača Ramadan Ben Amer, ističući da novoformirana stranka za sada ima 2.000 članova , a da je podržava oko 20.000 prognanika libijskog režima koji žive u SAD, Kanadi i Nemačkoj.

Većina članova stranke dolazi iz Bengazija i Derne, rodnog grada drugog osnivača Radžada Mabruka koji živi u Dalasu u Teksasu, javio je AFP.

Prema rečima jednog od osnivača, cilj partije jeste uspostavljanje demokratije sa jasnim ustavnim razgraničenjem između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, po ugledu na Sjedinjene Američke Države.

Stranka, takođe, propagira uspostavljanje sekularne muslimanske države, jednaka prava za sve, učešće žena i mladih u društvu, zaštitu manjina i ograničavanje uloge plemena.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво