Читај ми!

Lažna uzbuna u Oslu

Železnička stanica u centru norveške prestonice jutros je bila evakuisana, ali policija nije pronašla ništa sumnjivo. Nastavlja se potraga za 42-godišnjim muškarcem koji se smatra psihološki nestabilnim i opasnim. Tokom noći, uništen eksploziv na farmi severno od Osla koju je koristio Anders Brejvik.

10.23 - Norveška policija saopštila je da nije pronašla ništa što bi moglo da ugrozi bezbednost putnika na železničkoj stanici u Oslu, javlja Rojters.

10.03 - Policija traga za 42-godišnjim "nestabilnim i opasnim" čovekom, koji nije povezan sa Andersom Brejvikom.

09.58 - Norveška policija i dalje pretražuje železničku stanicu u Oslu.

08.34 - Delovi glavne železničke stanice u Oslu su evakuisani, jer je na njoj pronađena sumnjiva torba, javila je norveška novinska agencija NTB.

Deo glavne železničke stanice u Oslu jutros je bio evakuisan, a saobraćaj obustavljen jer je na peronu broj 19 pronađena sumnjiva torba. Policija je uklonila kofer uz pomoć specijalnog robota, ali u njemu nije pronađeno ništa sumnjivo.

Policija nastavlja da traga za 42-godišnji muškarcem koga smatra psihološki nestabilnim i opasnim. Međutim, on nije povezan sa Andersom Brejvikom, kako se ranije pretpostavljalo.

Norveška televizija NRK javila je da je 42-godišnji muškarac u ponedeljak pušten iz zatvora, gde je bio priveden zbog napada na policijsku stanicu i upućivanja pretnji policiji.

Tokom noći, pronađen je i uništen eksploziv na farmi koju je iznajmio ubica iz Osla Anders Brejvik.

Policija smatra da je Brejvik izradio bombu koristeći veštačko đubrivo kao glavni sastojak, koje je kupio predstavljajući se kao poljoprivrednik.

Prema rečima šefa norveške policije, još uvek se ne može pouzdano utvrditi da li je Brejvik bio povezan sa desničarskim ekstremistima u Britaniji, kako se spekuliše.

Britanski Gardijan prenosi da je Brejvik, sat i po pre masakra u Oslu poslao svoj "manifest" i-mejlom na više od 250 adresa u Velikoj Britaniji.

Posle napada automobilom-bombom, u centru Osla, u petak je poginulo osam osoba, dok je u pucnjavi na ostrvu Utoji ubijeno 68 ljudi.

Brejvik je priznao da je izvršio oba napada. Dugo planirajući napade, iznajmio je farmu severno od Osla, zvanično za gajenje povrća.

Prema navodima norveških medija, Brejvik je to uradio da ne bi izazivao sumnju kada kupuje veštačko đubrivo za pravljenje bombe.

Advokat Andersa Brejvika, opisao je svog klijenta kao "ledenog ubicu", paranoičnu osobu koja veruje da je "u ratu" i koja je mentalno obolela. Tokom saslušanja, 32-godišnji Brejvik rekao je da je pokrenuo "krstaški pohod" da "spase Norvešku i Zapadnu Evropu od invazije muslimana".

Njegov advokat Gjar Lipsted kaže da Brejvik tvrdi da je deo međunarodne organizacije koja se bori protiv zapadnog sveta, da je neophodno pokrenuti rat protiv Zapadne Evrope i da mu je žao što je to morao da započne, ali to je bilo neophodno.

Brejvik neuračunljiv?

Ako se utvrdi da je Brejvik mentalno bolestan, "neće moći da bude osuđen na zatvorsku kaznu", rekao je advokat i dodao da je još rano reći da će to biti "glavna strategija odbrane".

Advokat je rekao da njegov klijent nije pokazao nikakvo sažaljenje prema žrtvama, od kojih su većina gotovo deca.

Međutim, Brejvik se izjasnio da nije kriv za optužbe o terorizmu i rekao da je delovao da spase Evropu od "muslimanske kolonizacije".

U međuvremenu, zvaničnici u Poljskoj pokrenuli su istragu protiv hemičara, koji je priznao da je snabdeo hemikalijama Brejvika.

Na veb-sajtu Agencije za unutrašnju bezbednost navodi se da bi poljski hemičar mogao da bude osuđen na osam godina zatvora zbog "neautorizovanog posedovanja i trgovine supstancama koje bi mogle biti potencijalno opasne po život i zdravlje mnogih ljudi".

Agencija navodi da je istragu otvorila pošto su je kontaktirale norveške specijalne službe, iako je zamenik šefa te agencije, Pavel Bialek ranije rekao da je reč o veoma maloj količini supstanci od "marginalne vrednosti za bombu koju je Brejvik napravio".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво