Читај ми!

NATO pogodio bolnicu

Sedam mrtvih u napadu na Zliten, gde su NATO avioni pogodili boplnicu. Saudijski imam traži da islamski lideri izdaju fatvu kojom bi se pobunjenicima naložila predaja. Ustanici strahuju da njihovi borci neće biti u stanju da se bore tokom Ramazana. Gadafijeve snage spremaju protivvazdušnu odbranu Tripolija.

23.01 - Najmanje 16 pobunjenika ranjeni u naoadu Gadafijevih snaga na konvoj koji se kretao prema liniji fronza. 

14.07 - U napadu NATO aviona na Zliten ubijeno sedam osoba. Pogođena klinika. Uništena skladišta hrane, tvrde libijska državna televizija i očevici. Napad se dogodio jutros.

15.02 - Amerika demantovala da su njene jedinice sa Malte presrele i uništile projektil koji su, navodno, Gadafijeve snage ispalile na to ostrvo. Žitelji Malte su 12. juna čuli snažnu eksploziju, koju su lokalni mediji pripisali sudaru libijskog projektila i rakete presretača.  

11.25 - Bugarska proglasila savetnika za konzularna pitanja u libijskoj ambasadi u Sofiji Ibrahima el Furisa za personu non grata i dala mu rok od 24 sata da napusti tu zemlju.

Vojska Libije izvela je protivudar na pobunjenike na jugozapadu zemlje. Pobunjenici u pustinjskom selu Guališu saopštili su da su sprečili snage režima da uđu u selo i da su pojačali odbranu u Zintanu, glavnoj bazi na zapadu Libije.

NATO avioni nastavili su bombardovanje Gadafijeve rezidencije i vojnih ciljeva u Tripoliju. Štab misije NATO-a u Napulju saopštio je da su pogođene dve komandne baze i protivavionsko naoružanje Vojske Libije.

Kao moguć odgovor na stalne napade NATO avijacije na Tripoli, u prestonici se poslednjih dana sve češće viđaju mobilni protivvazdušni raketni sistemi Sa-6, koji međutim, još uvek nisu delovali po zapadnim avionima.

Evropski lideri, koji su "uleteli" u libijski konflikt su, objašnjavajući razloge zbog kojih ulaze u rat, procenjivali da će do Ramazana njihove akcije biti uveliko okončane, ali je pobunjenike usporilo nekoliko faktora, uključujući nedostatak organizacije i neočekivanu "žilavost" Gadafijevih snaga.

Sa dolaskom Ramazana, tvrde stručnjaci, NATO će morati da smanji intenzitet akcija, kako bi izbegao evetualne civilne žrtve, dok će pobunjenicima ozbiljan problem predstavljati ramazanski post, kojeg će se, kako se očekuje, pridržavati velika većina njihovih boraca.

Istovremeno, saudijski imam Hamud bin Balei Al Anzi pozvao je islamske verske lidere da fatvom obavežu pobunjenike da polože oružje i počnu pregovore sa Gadafijem.

"Bio sam na mnogim mestima koje su bombardovali krstaši... Oni bez razmišljanja ubijaju Libijce i uništavaju zemlju", rekao je Al Anzi libijskog državnoj televiziji.

Gadafijev život pod okom pobunjenika

Lider pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil rekao je da Gadafi i njegova porodica mogu da ostanu u Libiji, ako napuste vlast.

Pobunjenici bi, potom, odredili uslove gde bi Gadafi živeo i pod kakvim okolnostima.

"Gadafi može da ostane, ali uz određene uslove. Mi odlučujemo gde će boraviti i ko će da ga nadzire. To važi za čitavu njegovu porodicu", izjavio je Džalil za Volstrit džurnal.

Lider Prelaznog saveta rekao je da će pobunjenici nastaviti ofanzivu i za vreme Ramazana i dodao da je im Katar intenzivirao isporuku vojne pomoći.

Džalil smatra da će se rat završiti na jedan od tri moguća načina.

"Prvi - Gadafi će se predati. Drugi - pobeći će iz Libije. Treći - uhvatiće ga ili ubiti neko od njegovih telohranitelja ili naših snaga", istakao je lider pobunjenika.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво