Читај ми!

Udar na Norvešku

Najmanje 17 osoba poginulo, a 15 povređeno u dva odvojena napada u Oslu. U prvom napadu ispred vladine zgrade eksplodirao automobil. Nepoznati muškarac otvorio vatru na političkom skupu laburista na ostrvu pored norveške prestonice. Teroristička grupa preuzela odgovornost. Među povređenima nema Srba.

23.53 - Broj žrtava napada u Norveškoj porastao na 17.

Radikalna islamistička grupa Ansar al Džihad al Alami - "Pomagači globalnog džihada" preuzela je odgovornost za bombaški napad u ispred zgrade vlade u Oslu, u kojem je najmanje sedam osoba poginulo, a 15 povređeno, piše Njujork Tajms.

Snažna eksplozija potresla je centar norveške prestonice oko 15.30 časova. Uništeni su prozori na okolnim zgradama, oštećena kancelarija premijera Jensa Stoltenberga, a požar je zahvatio prostorije ministarstva za naftu i energetiku.

U tom napadu poginulo je najmanje sedam osoba, dok je 15 povređeno, a velik broj ljudi ostao je zarobljen u kancelarijama. Premijer nije bio povređen. List Aftenposten je posle eksplozije objavio informaciju da postoje još dve bombe, kao i da niko ne zna gde su.

U drugom napadu, muškarac, maskiran u policijsku uniformu, osuo je vatru iz pištolja po nekoliko stotina mladića i devojaka, učesnika političkog skupa na obližnjem ostrvu Utoja. Prema polcijskim informacijama, poginulo je najmanje devet osoba, dok su desetine bežale plivajući sa ostrva prema kopnu.

U međuvremenu, policija je uhapsila čoveka koji je pucao, navodeći da uhapšeni izgleda kao stranac, kao i da smatra da postoji povezanost između eksplozije i pucnjave, kao i da veruje da se na ostrvu nalazi još bombi.

Konačan bilans mrtvih je, nažalost, možda i veći, pošto očevici tvrde da su prebrojali najmanje 20 tela posle pucnjave.  

Prvi sekretar za konzularna pitanja u ambasadi Srbije u Norveškoj Ivo Vojvodić saopštio je da među povređenima nema Srba. "Osoblje ambasade i studenti koji su tamo su na bezbednom", dodao je Vojvodić.

Stručnjak za terorizam Vil Mekants istakao je za Njujork Tajms da je teroristička grupa poručila da je napad odgovor na umešanost Norveške u zapadne vojne kampanje u Afganistanu, kao i na uvrede kojima je u toj zemlji bio izložen prorok Muhamed.

Prema navodima američke službe za praćenje islamističkih sajtova, ekstremista koji piše pod imenom Abu Sulejman al Naser u poruci koju je postavio na šifrom zaštićeni forum "Šumuk al Islam" naveo je da su bombaški napadi "još jedna poruka koja stiže u evropske zemlje od mudžahedina", javio je Rojters.

Norveškoj, članici NATO-a, vođe Al Kaide su do sada više puta pretile zbog njenog učešća u ratu u Avganistanu, a ova skandinavska zemlja učestvuje i u vazdušnoj kampanji u Libiji, čiji je lider Moamer Gadafi pretio da će uzvratiti napadima na Evropu.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво