Читај ми!

Prkosni Gadafi

Gadafi rekao da mu ne pada na pamet da beži iz zemlje i obećao da će ostati do kraja. Posle jučerašnjih krvavih borbi libijska vojska, uprkos činjenici da su ustanici napali svom snagom, zadržala kontrolu nad Bregom. Pobunjenici obećavaju novu ofanzivu uskoro.

17.35 - Pobunjenice tvrde da su u Bregi u toku ulične borbe i da je u tom gradu ranjeno najmanje 120 pobunjenika, prenosi Frans pres

Libijski vođa Moamer Gadafi poručio je svojim pristalicama da nikada neće napustiti zemlju svojih predaka.

"Rekli su da ću otići u Honolulu. To je smešno. Da napustim grobove svojih predaka i mučenika, moj narod. Da li mislite ozbiljno? Moj narod je spreman da umre za mene i ja za njih. Biću prvi u svakoj bici, žrtvovaću se za narod i on za mene. To je naša dužnost", rekao je Gadafi.

Nad istočnim delom Tripolija čulo se 13 eksplozija, a kako je javila agencija Rojters, što je bio prvi veći napad u proteklih nekoliko dana na glavni grad.

Oblast Tadžura gde se nalazi jedan od najvećih vojnih kompleksa u Libiji i ranije je bila na meti. Državni mediji javili su da su ''kolonijalni krstaši'' gađali civilne i vojne objekte. Bilo je žrtava, ali nije naveden njihov broj.

Zapadne sile koje vode vojne operacije pod mandatom Ujedinjenih nacija od 31. marta pokušavaju da nateraju Gadafija da napusti vlast, ali za sada vojni udari nisu zadali Gadafijevim snagama odlučujući udarac.

Brega, ipak, Gadafijeva

Uprkos velikim žrtvama, pobunjeničke vođe obećavaju da će "u narednih nekoliko dana" zauzeti Bregu i naftna postrojenja unutar grada. Iako je niz medija juče preneo da je naftno čvorište na obali Mediterana palo u ruke pobunjenika, to je bilo samo delimično tačno.

U jučerašnjim napadima na trupe libijske vojske kod Brege pobunjenici su, u večernjim časovima, probili severni deo fronta i došli na nekih četiri kilometra od centra grada.

Međutim, Gadafijeve snage, kojih se procenjuje ima više od 3.000 u gradu, uspele su da zadrže nalete pobunjenika na ostalim delovima fronta, što je opozicione snage primoralo na povlačenje na prvobitne položaje, nekih 20 kilometara od Brege.

Pobunjenici su ofanzivu na naftno čvorište skupo platili. Najmanje deset ih je poginulo, dok je više od 172 ranjeno.

Opozicione borce u bilo kakvom napadu dodatno usporavaju nagazne mine, koje je libijska vojska u stotinama rasporedila u i oko Brege. Pored toga, vojni analitičari navode da nisu sigurni koliko su pobunjenici sposobni da probiju, zauzmu i zadrže dobro utvrđene položaje jedinica libijske vojske u Bregi.

Pogotovu ako se ima u vidu da Gadafijeve snage iskorišćavaju svoje artiljerijske potencijale veoma efikasno, dobro ih skrivajući od NATO aviona i koristeći ih na kratke intervale kada isturene jedinice spaze bilo kakvo pobunjeničko napredovanje.

Број коментара 96

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво