Читај ми!

Gadafijeva spaljena zemlja

Moamer el Gadafi preti da će ispaliti sve preostale rakete "zemlja-zemlja" ukoliko pobunjenici priđu Tripoliju. Obe strane polako ostaju bez daha, novca i oružja. Libija tvrdi da je u NATO akcijama ubijeno 1.100 civila. Ofanziva ustanika na zapadu zaustavljena.

23.50 - Počela bitka za Bregu. NATO avioni i helikopteri pružaju podršku ustanicima.

19.23 - Centrom Tripolija odjekuje govor Moamera Gadafija. "Milioni će marširati da odbrane Nafusu i Misuratu". 

18.58 - Novi veliki skup podrške Gadafiju. Desetine hiljada ljudi u centru Tripolija. 

17.30 - Gadafijeve snage dobile naređenje da tokom povlačenja unište naftna postrojenja, tvrdi NATO pozivajući se na obaveštajne izvore. Ruski posrednik rekao da je libijski lider naredio da se u slučaju prodora ustanika uništi Tripoli. 

17.11 - Amerikanci u akciji protiv Libije koristile strateške bombardere "B-1B" i "B-2", koji su leteli iz baza u SAD, saopšilo američko ratno vazduhoplovstvo. Strateški bombarderi gađali 45 meta, uključujući aerodrome, tenkovske baze i komandne centre. 

12.55 - Veći deo pobunjeničkih snaga povukao se iz okoline El Asabe, strateškog grada udaljenog oko 80 kilometara južno od Tripolija koji je pod kontrolom Vojske Libije, javili izveštaču Frans presa predstavnici pobunjenika.

2.59 - U raketnom napadu Gadafijevih snaga na Dafniju ubijeno sedam, ranjeno 20 pobunjenika.

2.30 - Libija saopštila da je do sada u akcijama NATO-a ubijeno 1.100 civila, dok ih je 4.537 ranjeno. Sprema se optužnica protiv generalnog sekretara NATO-a zbog ratnih zločina i pokušaja da ubije Gadafija.

Noćna akcija libijske vojske, posle koje su iz mestašca Kavališ proterani ustanici, označila je kraj ofanzive pobunjenika na zapadu Libije, burno najavljivane kao uvod u skori pad Tripolija. Umesto toga, pobunjenici su promenili plan, navodeći da će prestonicu zauzeti do septembra.

Ulazak pobunjenika u Tripoli, kako navodi ruski izaslanik za Libiju Mihail Margelov, izazvao bi Gadafija da preduzme očajnički potez i ispali sve preostale projektile "zemlja-zemlja".

"Libijski premijer mi je u Tripoliju rekao: Ako ustanici zauzmu grad, ispalićemo sve projektile... Verujem da Gadafijev režim ima takav samoubilački plan", rekao je Margelov dnevniku Izvestja, navodeći da ne veruje američkim procenama o libijskim raketnim potencijalima.

"Možda mu nedostaje municija za tenkove ili pešadiju... Ali raketa i projektila ima koliko želi", rekao je Margelov.

Kako stvari stoje, Gadafi neće morati da detonira projektile, jer je ofanziva pobunjenika na zapadu zemlje zaustavljena iznenadnim napadom libijske vojske, koja je pod okriljem noći probila liniju fronta i naterala ustanike u beg.

Vojska nije pokazala preterane ambicije da po planinama vija pobunjenike, pa se front do ponoći stabilizovao, mada se uskoro može očekivati kontraudar ustanika, čiji je ponos prilično uzdrman gubitkom Kavališa.

Takav razvoj situacije prilično je ohladio ambicije pobunjenika, koji sada tvrde da će u Tripoli ući početkom septembra, ukoliko, naravno uspeju da reše finansijske probleme, koji ih onemogućavaju da vode rat i plaćaju zarade.

Analitičari smatraju da bi euforija oko ustanka ubrzo mogla splasnuti, pošto zaposleni u javnim službama, zbog činjenice da se novac troši za gorivo, već dva meseca nisu primili plate, dok je u Bengaziju na snazi restrikcija struje.

Da stvari budu gore, jedna evropska finansijska kuća, koja je prethodno odobrila kredit vredan 550 miliona dolara, obavestila je pobunjenike da ne mogu da računaju na nove zajmove. Katarskih 100 miliona je potrošeno, dok turskih 200 miliona još nije stiglo.

Nekoliko tankera natovarenih gorivom isplovilo je iz Bengazija sa tovarom, jer pobunjenici nisu mogli da plate. U sličnoj situaciji se nalazi i Gadafi, pa se čini da bi prazan buđelar mogao doneti mir Libiji, pre nego silne diplomatske inicijative pominjane poslednjih dana.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво