Читај ми!

Kontraudar Gadafijevih snaga

Libijska vojska, iznenadnim napadom, isterala ustanike iz Kavališa. Pubunjenički "migovi" lete uprkos zabrani UN. Žestoke borbe duž čitavog fronta. Pobunjenici odgovorni za krađu, paljenje i zlostavljanje civila u ofanzivi ka Tripoliju, saopštio je "Hjuman rajts voč".

22.03 - Rusija neće otići na sastanak Kontakt grupe o Libiji u petak u Istanbulu, iako je pozvana, jer i dalje smatra da je Savet bezbednosti UN jedino legitimno telo za razmatranje krize, javlja AFP.

21.06 - Više od 1.100 Libijaca je poginulo, a 4.500 ranjeno od početka NATO kampanje vazdušnih napada 19. marta, saopštio je libijski tužilac Mohamed Zakri el-Mahdžubi i najavio tužbu oritiv generalnog sekretara NATO-a Andreasa Foga Rasmusena.

14.50 - Libijska vojska proterala ustanike iz Kavališa, mesta koje su pobunjenici zauzeli pre nekoliko dana. Gadafijeve snage kontrolišu celo mesto, ustanici pobegli u Zintan. 

12.56 - Pobunjenici upali u zasedu libijske vojske južno od Kavališa. Žestoke borbe praćene eksplozijama. Ustanici dovlače pojačanja. 

11.18 - Gadafijevi emisari postavili uslove za prekid vatre. Libijski lider traži da ostane u Libiji, da se razmotri povlačenje optužnice Međunarodnog krivičnog suda. Zapad smatra da Gadafijevi predlozi nisu ozbiljni, ali da će se situacija promeniti kad se ustanici budu približili Tripoliju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" optužila je libijske pobunjenike za krađu, paljenje kuća i zlostavljanje civila, navodeći da su saradnici ove organizacije  "bili svedoci brojnih prestupa". Kavališ, na zapadu Libije, opustošen.

Pobunjenički borci i njihovi sledbenici uništavali su imovinu, palili kuće, pljačkali bolnice, domove i radnje, a dosta ljudi je, koji su navodno podržavali vladine snage, pretučeno, naveo je "Hjuman rajts voč". Ove optužbe mogle bi da podriju pažljivo stvaranu sliku o pobunjenicima kao demokratama i zaštitnicima ljudskih prava u Libiji.

Optužbe dolaze u vreme kada ni rejting operacije "Ujedinjeni zaštitnik" nije baš na zavidnom nivou u međunarodonoj zajednici, a i odnosi među NATO članicama ne bi se mogli nazvati "složnim".

Na kraju, optužbe bi mogle i da pokrenu pitanja u vezi sa vojnom podrškom koju zemlje NATO-a pružaju libijskim pobunjenicima u okviru misije pod mandatom UN, čiji je cilj zaštita civila.

"Pobunjeničke vlasti su dužne da zaštite civile i njihovu imovinu, naročito bolnice, i da kazne svakog ko je odgovoran za pljačku ili drugi prestup", rekao je zamenik direktora te organizacije za Bliski istok i severnu Afriku Džo Stork.

Novi skandal u Libiji

Pobunjenička avijacija, uprkos zoni zabranjenih letova, leti na istoku Libije.

Tri lovca "mig 21" sa oznakama ustanika, letela su nedavno iznad Bengazija, što predstavlja direktno kršenje rezolucije 1973 Saveta bezbednosti UN, kojom su iznad Libije zabranjeni svi letovi, uključujući i one koje izvode pobunjenici.

Prethodno, helikopteri sa pobunjeničkim oznakama viđeni su 9. aprila nedaleko od Adždabije, dok su istog dana avioni NATO-a presreli ustanički "mig 23" i naterali ga da se vrati u bazu.

Sledeća stanica rata - Asabija 

Pošto su zauzeli Kavališ na zapadu i stigli do Zlitana u okolini Misurate, pobunjenici su najavljivali  da će za dan ili dva pokrenuti veliku ofanzivu, koja se neće zaustaviti sve do Tripolija. Prva ozbiljna prepreka na tom putu je Asabija, grad u kome je stacionirana elitna libijska brigada, kojom komanduje Gadafijev sin Kumis.

Umesto ofanzive, ustanici su se suočili sa iznenadnim napadom Gadafijevih snaga koje su ih isterale iz Kavališa i vratile liniju fronta na mesto na kojem se nalazila prošle sedmice.

Za razliku od pobunjenika, zapadni vojni analitičari smatraju da su najave ustanika preambiciozne, te da će im trebati najmanje mesec dana da učvrste položaje, srede linije snabdevanja i, tek tada, pokušaju prodor ka Tripoliju.

Gadafijeve snage su, u protekla 24 časa, bar jednom pokušale da povrate kontrolu nad Kavališom, ali su zaustavljene na obodima tog mesta, koje je posle povlačenja libijske vojske i pljačkaškog pohoda pobunjenika potpuno pusto.

Osim nedostatka ozbiljnog naoružanja, pobunjenicima fali i gorivo, ali se sa istim problemom suočavaju i Gadafijeve snage, čije će rezerve, kako se procenjuje, trajati još najviše mesec dana.

Gadafiju problem predstavlja i novac. Američki obaveštajci navode da je u Tripoliju, proteklih sedmica, izbilo nekoliko manjih pobuna državnih službenika, nezadovoljnih jer nisu primili plate.

Francuzi ostaju 

Francuski parlament  podržao je, velikom većinom, finansiranje ratnih operacija u Libiji.

Poslanici koji su glasali za nastavak bombardovanja, njih 482, iznosili su argumente da "sada, kada su Gadafijeve snage u defanzivi, nije vreme da međunarodna zajednica počne da pokazuje znake umora ili slabljenja volje".

Jedan od poslanika socijalista Razi Hamadi rekao je da njegova partija podržava nastavak bombardovanja iz tri razloga.

"Prvi razlog, zbog poštovanja rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, drugi zbog zaštite civila, i treći da bi uspeli da pronađemo održivo rešenje", rekao je Hamadi.

Bengazi uskoro bez vode? 

Jučerašnja upozorenja iz Tripolija da će pobunjenički kontrolisan istočni deo zemlje ostati bez vode potvrdio je i libijski ministar poljoprivrede Abdel Magud el Gaud.

Ukoliko se uskoro ne postigne neki mirovni sporazum kojim bi se dozvolilo da inženjeri iz Tripolija započnu preko potrebno održavanje sistema za snabdevanje vodom.

Oko 70 odsto vode u Libiji dobija se iz prečišćivača i dubokih bunara iskopanih u južnom pustinjskom predelu zemlje, odakle se složenim sistemom vodovoda prebacuje stotinama kilometara udaljene krajeve zemlje.

Međutim, elektrana koja omogućava da se stvori dovoljan pritisak kako bi se voda transportovala na istok zemlje počela je, usled višemesečnog neodržavanja, da se raspada.

"Od šest turbina, samo jedna je u pogonu", rekao je libijski ministar, koji ujedno upravlja najvećim irigacionim sistemom na svetu.

"Sama će se ugasiti", upozorava El Gaud, apelujući da se postigne neka vrsta prekida vatre i ukine zabrana UN o uvozu rezervnih delova, kako bi se elektrana osposobila za rad.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво