Читај ми!

Pobunjenici bez kontrole

Zapadni mediji prenose da pobunjenici na zapadu Libije uništavaju imovinu civila. Gadafijev sin Seif el Islam izjavio da je francuski predsednik Sarkozi libijskom izaslaniku u Parizu rekao da su Francuzi formirali pobunjenički Nacionalni prelazni savet, koji bez njihove podrške i pomoći ne bi postojao.

23.09 - Serija eksplozija potresla Misuratu. Najmanje osam detonacija za svega nekoliko minuta. Na meti najverovatnije luka. 

13.09 - Francuska odbacila navode da pregovara sa Gadafijem.

13.00 - Borbe u Zlitanu. Pobunjenici izgubili četiri borca, još 22 ranjena.  

Svaka medalja ima dve strane. Uprkos tome što je većina izveštaja zapadnih medija bila izrazito naklonjena pobunjenicima, pojavio se i jedan koji ih prikazuje u lošem svetlu.

Kako javlja reporter Njujork tajmsa, samo nekoliko minuta pošto je prošle srede selo Guališ na zapadu, u planinama palo u ruke pobunjenika, u njemu više nije bilo žive duše.

Čim su ušli, pobunjenici su počeli da lome sve pred sobom. Počeli su da kradu sve iz kuća, da bi ih potom zapalili. U kućama koje nisu zapaljene, polomljen je sav nameštaj, bez izuzetka. List navodi da su kradene čak i bale sena.

Iz benzinske pumpe uzeto je svo gorivo, da bi ona potom bila potpuno uništena.

Kada je reporter američkog lista upitao Muhtara Farnanu, nekadašnjeg pukovnika u Gadafijevoj vojsci, a danas komandanta pobunjenika u planinama, zašto se pljačkaju i pale sela, on je odgovorio da o tome ne zna ništa.

U međuvremenu, Gadafijev sin izjavio je da se vode razgovori sa francuskim vlastima, a ne sa pobunjenicima.

Seif el Islam rekao je za alžirski dnevnik El Kabar da je libijskom izaslaniku u Parizu predsednik Francuske Nikola Sarkozi jasno rekao da su Francuzi formirali pobunjenički Nacionalni prelazni savet i da bez njihove podrške, novca i oružja taj organ ne bi postojao.

Francuska je, prema njegovim rečima, poručila da će, kada bude postigla sporazum s režimom u Tripoliju, naterati pobunjenički savet da prihvati primirje.

Pobunjenici odbijaju sve pregovore dok je Gadafi na vlasti i dosad se takvom stavu nije protivila nijedna od najmoćnijih članica NATO-a, ali izgleda da se situacija sada promenila, primetio je Rojters.

"Zatražili smo od njih da razgovaraju jedni s drugima", rekao je u intervjuu francuskoj televiziji BFM ministar odbrane Francuske Žerar Longe, čija je vlada donedavno bila među glavnim "jastrebovima" po pitanju Libije.

"Stav pobunjeničkog Saveta veoma je udaljen od naših stavova. Sada je vreme da se sedne za sto", poručio je on.

Na pitanje da li su mogući razgovori ako se Gadafi ne povuče s vlasti, Longe je odgovorio: "On će biti u drugoj sobi u svojoj palati i imaće drugu titulu."

Američki Stejt department saopštio je da Amerika i dalje čvrsto veruje da Moamer Gadafi mora da ode sa vlasti posle 41 godine i da bi građani te zemlje trebalo da odluče kako će se tranzicija odvijati.

Libijski pobunjenici i dalje traže najpre odlazak Gadafija sa položaja da bi mogli da počnu pregovori o političkoj tranziciji. Libijski predsednik je tu mogućnost odbacio.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво